Lääketieteen Nobel 3:lle solututkijalle

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5811
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Lääketieteen Nobel 3:lle solututkijalle

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Loka 2019 14:36

YLE.fi: Nobelin palkinnot7.10.2019 klo 11.32päivitetty 7.10.2019 klo 13.45

Lääketieteen Nobel-palkinto kolmelle solututkijalle, tuloksilla merkitystä jokaisen ihmisen elämässä
Nobeleita myönnetään tänä vuonna poikkeuksellisesti seitsemän, myös skandaalin takia lykkääntynyt viime vuoden kirjallisuuspalkinto. Syksyn perinteinen Nobel-viikko on alkanut lääketieteen palkinnon saajien julkistamisella Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa.

Voittajia ovat Gregg Semenza, Sir Peter Ratcliffe ja William Kaelin ansioistaan solujen perustutkimuksessa. He ovat tutkineet, miten solut havaitsevat käytettävissään olevan hapen määrän ja reagoivat siihen.
Solujen on kyettävä jatkamaan toimintaansa, vaikka niiden saama happi vähenisi olennaisesti. Semenza, Ratcliffe ja Kaelin ovat tutkimuksissaan selvittäneet, miten nämä reaktiot tapahtuvat.

Happi on välttämätöntä, jotta ihmisten ja muiden eläinten nauttima ravinto muuttuu käyttökelpoiseksi energiaksi. Se on tiedetty kauan, mutta solujen sopeutuminen erilaisiin happitasoihin on ollut arvoitus. Semenza, Ratcliffe ja Kaelin tunnistivat tutkimuksissaan molekyylitoiminnan, joka säätele geenien aktiivisuutta erilaisissa happiolosuhteissa.

Häiriintyneillä reaktioilla on vaikutusta monien sairauksien syntyyn, anemiasta sydänkohtauksiin, aivoinfarkteihin ja syöpiin. Solujen saama happi on olennaista myös muun muassa siinä, miten sikiö kehittyy raskauden aikana, miten liikunta vaikuttaa lihassoluihin ja miten haavat paranevat.

Nobel-raati mainitsi perusteluissaan myös, että solujen kyky sopeutua vaihteleviin happitasoihin on keskeinen syy siihen, että eläinkunta on kyennyt asuttamaan hyvin erilaisia ympäristöjä. Ilman tätä taitoa eläminen korkeissa ilmanaloissa olisi mahdotonta.

Koko palkintoperustelu on luettavissa Nobel-säätiön sivulta(siirryt toiseen palveluun) ruotsiksi tai englanniksi.
Semenza ja Kaelin ovat yhdysvaltalaisia, Ratcliffe britti. Yhdeksän miljoonan Ruotsin kruunun oli runsaan 830 000 euron voittosumma jaetaan tasan heidän keskensä.

Kommentti : Taas meni sivu suun Suomen nomenklatuuralta Nobel-palkinto. Ai niin, suuri osa viisaistahan onkin agronomeja tai eräs jopa eläinlääkäri. Kyllä kepulipojat Pekka ja Matti olisivat jonkin huomionosoituksen tarvinneet.

Nobel-komitea voisi harkita vihannespalkinnon ja vitamiinivihapalkinnon perustamista. Siinä Suomi olisi vahvoilla.
Kuopion yliopiston seinämä on täynnä koukkuja kuin jääkiekkoliiton toimisto, kun on kovasti odoteltu sitä suurinta palkintoa. Eikö Ruotsissa huomata, mitä Suomessa touhutaan? Ilmeisesti Nobel-komiteassa syödään punaista lihaa liikaa ja ajatus sen vuoksi katkeilee?

Osattaisikohan Suomessa juhlia Nobelia kuin urheilusattumia; juovuksissa Suurkirkon portailla ja kapakoissa ?
No, iloitkaamme suomalaisen Lääkärin Ragnar Granitin palkinnosta vieläkin!
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5811
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Lääketieteen Nobel 3:lle solututkijalle

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 08 Loka 2019 6:53

Hiukan kunniaa myös suomalaiselle tutkijalle:

Turun Sanomat 8.10. Ilari Tapio

Lääketieteen Nobel-palkinnosta pisteet myös Suomeen – professori Panu Jaakkola oli tekemässä ratkaisevaa löydöstä Oxfordissa
Suomalaistutkija työskenteli solututkijana Sir Peter Ratcliffen laboratoriossa.

Vuonna 2012 dosentti, syöpälääkäri Panu Jaakkola työskenteli Turun yliopistossa. Arkistokuvassa on toisena tutkijana dosentti Heli Salminen-Mankonen.

Tukholman Karoliinisessa instituutissa tänään julkistettu lääketieteen Nobel-palkinto aiheutti tuuletusta myös Suomessa. HUS Syöpäkeskuksen tutkimusjohtaja Panu Jaakkola oli vuonna 2001 tekemässä ratkaisevaa solulöydöstä Sir Peter Ratcliffen laboratoriossa Oxfordissa.
Nobelin saivat brittiläisen Ratcliffen ohella amerikkalaistutkijat Gregg Semenza ja William Kaelin.
– He työskentelivät kukin tahollaan, Lännen Median tavoittama Jaakkola kertoo. – Semenza teki pohjatyön ja Kaelin siinä rinnalla omaa itsenäistä työtään. Tulokset julkaistiin kuitenkin samanaikaisesti.

Science-lehdessä julkaistut ratkaisevat tulokset, joiden löytymiseen Panu Jaakkola vaikutti Oxfordissa vuona 1999–2001, liittyvät solujen kykyyn havaita käytettävissä olevan hapen määrä. – Elimistössä olevat solut tarvitsevat happea. Jollei sitä ole tarpeeksi, solujen on reagoitava tilanteeseen, Jaakkola kertoo. – Ne luovat oman puolustusmekanisminsa. Ne saattavat lisätä punasolujen määrää ja verisuonitusta. Esimerkiksi syöpä voi sitten käyttää tätä hyväkseen.

Jos oikein kansanomaistetaan, Nobel-löydössä oli kyse auton polttoainemittarin vilkkumisen tai kännykkälatauksen säästötilan kaltaisen mekanismin havaitsemisesta elimistössä. Soluilla on oma tapansa mitata käytettävissä olevan polttoaineen määrää.

Lääketieteen Nobel-palkinnon saajat paljastettiin maanantaina.
Nobel-palkinnon ja siihen liittyvän tutkimustuloksen väliin jää usein pitkä aika. Niin tässäkin tapauksessa.
Vuoden 2001 jälkeen lääketiede ja lääketeollisuus ovat käyttäneet löytöä hyväkseen. Mekanismia vastaan on kehitetty muun muassa anemialääke ja useita syöpälääkkeitä.
– Olihan tämä upea juttu, Panu Jaakkola kuvaa reaktiotaan maanantaiseen uutiseen.
– Omatkin työni saivat korkeimman mahdollisen kunnianosoituksen.

Kommentti: On monia suomalaisia, jotka ovat olleet osallisina maailman huipputiimeissä, joiden johtajat ovat palkittuja guruja. Aina ei kiinnitetä huomiota siihen, että "porukka" tekee yhdessä tuloksen. Näin on myös työelämässä ja johtajan palkitseminen aiheuttaa katkeruutta, jota voimme seurata tulevissa työmarkkinaneuvotteluissa.

Prof. Petri Kovanen, "Kolesteroli-Kovanen" oli aikoinaan Amerikassa huipputiimin jäsen, mutta gloria Petrille on vain Nobel-pölyä. Muistettakoon tässä vielä Leena Palotietä, joka aivan maailman huippuja syöpätutkimuksen alalla.
Ragbar Granit sentään ylsi lääketieteen nobelistiksi.
Kalakukko

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3341
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Lääketieteen Nobel 3:lle solututkijalle

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 12 Loka 2019 5:02

Ihmettelin kovasti maanantai-iltana, kun tästä suomalaistutkijasta kerrottiin vain haastattelun kera ruotsinkielisissä televisiouutisissa. Suomeksi Yle vaikeni tyystin.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron