Kasvissyöjät murhaajiako?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5811
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kasvissyöjät murhaajiako?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 08 Loka 2019 6:05

HS: Päivän lehti 8.10.2019 Tanja Vasama HS https://www.hs.fi/paivanlehti/08102019/ ... 63060.html
Ote artikkelista:
Tutkimus: Kasvit varoittavat naapureitaan ”hajukielellä”
Kun tuholainen käy syömässä kasvia, hyökkäyksen uhri alkaa haista erilaiselta. Naapurikasvit pystyvät haistamaan muutoksen ja valmistautumaan itsekin uhkaan.
Korkeapiisku Solidago altissima viestittää naapureilleen, jos se joutuu Trirhabda virgata -lehtikuoriaisen syömäksi.

KASVIT viestivät toisilleen hajujen avulla. Kommunikoinnin on kuitenkin pitkään ajateltu olevan salakuuntelua – kasvin sisäisestä viestinnästä syntynyt sivutuote. On arveltu, että kun esimerkiksi puu lähettää oksiensa välillä ilman kautta viestejä, toiset kasvit ovat oppineet nappaamaan ne salaa.
Nyt uusi tutkimus kertoo, että kyse on muustakin kuin vakoilusta: saman lajin kasveilla on oma ”hajukielensä”, jolla ne näyttävät tarkoituksellisesti varoittavan toisiaan tuhohyönteisistä.

”Tämä tutkimus antaa ensimmäistä kertaa viitteitä siitä, että kommunikaatiosta voi olla hyötyä myös viestin lähettäjälle”, sanoo tutkijatohtori Aino Kalske Turun yliopistosta. Hän on Current Biology -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen pääkirjoittaja.
Joillakin kasvilajeilla on jopa omia murteita.

Kommentti: Varo sinä turkulainen kasvissyöjä tarttumasta savolaiseen nokkoseen tai voikukkaan! Sinusta on jo kerrottu juttua kasvien kesken varsin runsaasti. Et kuitenkaan ymmärrä savon murteella anettuja viestejä.
Milloin punaisen lihan syöjät järjestäytyvät kettingein ja haulikoin puolustamaan "ajattelevien kasvien" tuhoamista? Niittokoneet ovat sielunvihollisen keksintö. Vain viikate kelpaa, koska sen sivallusta ei kasvikaan arvaa. Moottorisahat ehdottomasti kiellettävä niiden käyttämän fossiilisten polttoaineitten takia ja äänisaasteen vuoksi. Vain pokasahan on riitettävä.
Onkin tärkeää lajitella kasvit niiden henkisen herkkyyden mukaisesti kuten Linné teki aikoinaan lajimääritelmät heimoittain. Tukholman etnografisessa museossa onkin huima taulu: "Jumala loi maailman, mutta Linné sen järjesti".

Heinäpelloilla rellestäminen ja piehtaroiminen saa nyt kertakaikkiaan loppua, vaikka se on ollut suomalaisen elokuvateollisuuden lempiaiheita. Kasvit siinä kärsivät turhaan.
Kasvit rakastavat neonikotiideja rajusti. Lehmiä ja hevosia inhotaan yleisesti. Joku tolkku tulee olla kasvinsuojelussa, sillä oletan niilläkin olevan salattuja tunteita. Miksipä sitä muuten varoteltaisiin kavereita mahdollisista uhista?

Kasvien arvoasteikoissa on aikoinaan ylimmälle tasolle noussut papyrus-kaislat. Siinä on aikojen saatto kirjattu aivan oikein juuri kasvin ansiosta tuleville sukupolville. Ei ole läppärit ja netit vielä kohonneet samaan arvoon. Sähkö lienee se ongelma, johon sähköankeriailla on jonkinlainen vastaus, kunhan kuunneltaisiin herkällä korvalla. Jokaiseen kotiin tulee hommata sähköankeriasakvaario kodin sähkön turvaamiseksi. Sähköpotkulaudatkin voisi varustaa sähköankeriasakvaariolla...

Kauan eläköön fiksut kasvit ja puolustettakoon niitä kaikin mahdollisin keinoin joutumasta niin nelimahaisten kuin yksimahaisten happojen hyökkäysten kohteeksi. Kasvinkin elämä on arvokas aina lupiinista lähtien, joka joutunut omituisen vainon kohteeksi kauneutensa takia. Vesialueitten leviäkin tulee suojella hankalien potkureitten tappavalta vaikutukselta. Soutu- ja purjeveneet kunniaan!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron