NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Tomppa
Viestit: 373
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Tomppa » 25 Kesä 2020 16:16

Käväisin nyt vielä huvikseni katsomassa tuon jutun kommentteja. Aamulla kun luin jutun, ei kommentteja ollut vielä yhtään. Kopioinpa tähän nyt yhden parhaista. Olen täysin samaa mieltä kuin kommentoija.
Juttu kaunistelee Keysin ja hänen suomalaisten tutkijakollegojensa roolia ja vierittää syyn tutkimustuloksia tulkinneiden pragmaatikoiden harteille. Tästä vilpistä on kirjoitettu paljon, ja Ylekin on esittänyt aihetta perkaavan dokumentin.

Toimittaja ei ole voinut ohittaa kritiikkiä tehdessään taustatyötä. Juttu on kirjoitettu taiten ja tietoisesti sanavalinnoilla, joilla tuodaan virheolettamia esiin, mutta narratiivi on rakennettu välttämään tutkimusvilpin käsittelyn. Tästä toimittajalle äärimmäisen iso miinus. Toki tämäkin juttu on jo edistystä.

Keysin tutkimuksessa tapahtui (mm. em. dokumentin mukaan) selkeä tieteellinen vilppi. Suomalaiset hankkeen osallistujat jatkoivat tätä muunneltua tulkintaa. Tutkimus nosti yksilöitä vaurautta ja arvostusta tuovaan johtavaan asiantuntija-asemaan. Saamme tätä virheellistä "tietoa" niin kauan, kunnes nämä vaikuttajat siirtyvät ajasta ikuisuuteen.

Vilpistä seurasi useita laajasti ruokavalioon ja terveyteen vaikuttaneita virheolettamia. Mm. että kolesteroli tulee ruoasta (maksa tuottaa kolesterolin); tyydyttynyt tai eläinperäinen rasva aiheuttaa verisuonitaudit (Pohjois-Karjala-tulokset selittyivät tupakoinnilla ja sen vähenemisellä); kolesteroli aiheuttaa sepelvaltimotaudin (metabolinen oireyhtymä ym. stressi aiheuttaa mikrovaurioita verisuonissa, ja maksan tuottama kolesteroli on elimistön "laastari"); vilja on terveellisen ruokavalion perusta; ja jos kolesterolin määrä nousee, on ryhdyttävä käyttämään lääkityksena statiineja.

Suomalaiset länsirannikon tutkittavat söivät hyvin kolesterolipitoista ruokaa, jossa runsaasti eläinperäistä rasvaa, ja olivat terveitä. Tulokset länsirannikolla kumosivat Pohjois-Karjalassa saadut tulokset, ja ne pimitettiin raportoinnissa.

Vilpin seurauksena miljoonat ihmiset ovat noudattaneet virheellisiä ruokasuosituksia vuosikymmenet, ja vasta-argumentteja esiin tuoneet on teilattu. Tutkimusrahaa on Suomessa ohjattu väärennettyjen tulosten ohjaamana. Toivon rohkeampaa journalismia aiheesta.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1870
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 25 Kesä 2020 19:57

Niin,
minustakin Ancel Keys onnistui yhdessä asiassa; katkaisemaan lääketieteen ikiaikaisen kehittymisen perinteet.
Edettiin aikaansa sidotulla osaamisella ja havaintoihin pohjautuvalla kokemuksella kuitenkin hyppäyksittäin kehittyen.
Niillä ei ollut enää arvoa.
Joillakin alueilla tutkittavien muistiin perustuvat kyselylomakkeet antavat luotettavan taustan mm ravitsemushavainnointiin, vaikka onkin ”epäluotettavaa” havainnointia. Sopivien tilastomenetelmien soveltaminen ja hyvät yhteistyökumppanit (menestymisen haistavat rahoittajat) saavat kyllä tulokset näyttämään tieteeltä. Päälle tulee sitten kaikenlainen ”näyttöön perustuva” ja siis nykykäsityksen ainut oikea tiede sovittuine sääntöineen.
Näin on edetty puoli vuosisataa. Olisiko ansaittu mitään parempaa kuin anglosaksiseksi muuttunut perinteiden rasitteista vapaa lääketiede.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1870
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 24 Heinä 2020 20:29

Jokin aika sitten naapuripalstan Yhden miehen komitea ihmetteli, onko Joonas Konstigin kirja Pyhä Ruoka (Kustannusosakeyhtiö Kosmos 2016) vallan jäänyt käsittelemättä. Käsittelyintoa löytyi.

Ostin Suomalaisen Kirjakaupan sähkökirjan kohtuuhinnalla <9€. Samalla suullinen tiedottaja kertoi, ettei sitä kirja kirjana enää ole saatavissakaan. Tyydyin yhteen ilmoitukseen saatavuutta tarkemmin tutkimatta.
Luin kirjan ja kiinnostuin, ja kun oli mahdollista kuunnella valmiiksi luettu kirja, kuuntelin senkin.

Ilman tarkempaa tietoa kirjoittajan opillisesta taustasta, maisterismies kun on, päättelin laaja-alaisen humanismi painotteisen opintien antropologioineen, ihmisen kehityshistoriaa selvittelevän ja tapahistoriaakin käsittelevän koulutuksen - siis laajan verrattuna vanhaan fakki erikoislääkäriin.
Siispä kirjoittaisin kuin Joonas, jos osaisin. Tietenkin tonkisin syvemmältä solubiologiaa (mm solukohtaista energian tuotantoa, ATP-tuotantoa ja pyhän ruuan yhteisvaikutuksia), aineenvaihduntaa (metaboliaa yleisemminkin geneettisine rajanvetoineen ml. Epigeneettisesti vaikutukset). En Joonaksen tavoin pyörittelisi tilastomatematiikkaa (epidemiologia) hallinnollisen asiantuntijalaitoksen (THL) tavoin mm. pienen ihmis-otannan vuotuisia kokonaiskolesterolin desimaalitason vaihteluita, joilla ei ole muuta kuin hämäävä terveysmerkitys (mm. prof. E. Vartiainen viimeisenä ”joukon jälkipään valvojana”).
Mutta, joka härillään kyntää, se mielellään häristä puhuu.

Yksi asia jäi ihmetyttämään. En törmännyt kertaakaan niin muodikkaaseen ”faktan tarkistukseen”. Luottamustoimia harjoittavat ”tarkastajat” taisivatkin olla ilmestymisvuonna vielä rippikoulussa ja edistyneimmät ehkä sotaväessä. Tätä ”miesten koulun” oppimäärän suorittamista vähän epäilen.
Saattaa taustalla olla myös ”hiljaiseksi vaientaminen”

Suositan luettavaksi.

Osaavampi kirjoittaja arvioi kirja City-lehdessä ilmestymisvuonna: (Konstigin haastattelu).

https://www.city.fi/ilmiot/hyva+paha+pyha+ruoka/10084
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1870
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 31 Heinä 2020 11:33

MASKEISTA:

Suomessa on (ohjatusti) ajauduttu käsittämättömiin ratkaisuihin käynnissä olevan covid-19 epidemian tartuntojen ehkäisyssä ja niiltä suojauduttaessa. Politiikan sijasta painopisteen pitää olla asiantuntijuudessa!

Monia ”totuuksia” on esitetty kotona-viruksen tarttuvuudesta ja leviämisen tavoista. Meillä korostetaan hygieniaa ja riittäviä etäisyyksiä. Molemmat yksinään ontuvat. Käytännön asiantuntijat esittävät lisääntyvästi kolmatta suojautumiskeinoa, kasvosuojaimet, maskin käyttöä.

Ydinongelma on tartunnan saamisen ja sen levittämisen ehkäisy.

Sisäänhengitetty ilma käsitellään monipuolisesti mm puhdistamisen, lämmittämisen ja kosteuttamisen tarkoituksessa ylimmissä hengitysteissä. Ylivoimaisesti parhaan hengitystavan, nenähengityksen tapahtuessa ilma virtaa kasvoluissa olevien onteloiden (paranasaalisinukset) kautta. Niiden toimivuutta pidetään yllä niistämällä ja aivastelemalla. Yskiminen on karkea tapa puhdistaa hengitysteitä.
Aivastaminen on hyvin tehokas tapa hyvin pienipisaraisen aerosoli”sumutteen” tuottamiseksi. Pisarakoko on oleellisesti yskiminen tai niistämisen pisarakokoja pienempää. Aerosolin leviäminen ympäristössä on myös huomattavasti laajempaa. Pienimmätkin aerosolihiukkaset sisältävät runsaasti torjuttavia viruksia.
On ehdottomasti suositeltavaa (pakollista) torjua tartuntojen saamista/leviämistä ”unohdetulla” kolmannella keinolla, kasvosuojalla, maskilla.

Suomessa on hyvin paljon aerosoli-osaamista. On hienoa, että infektiolääkärit ovat tulleet julkisuuteen maski-vaatimuksineen.
Onpa meillä akateemikkokin (Markku Kulmala), joka on maailman tason aerosolitietämyksen huippuosaaja. Tätä hiljaista tietoa on myös puolustusvoimien erikoishenkilöstöllä. Aerosolit ovat tärkeä väline vastapuolen vahingoittamisessa.

Olen näiden kuukausien kuluessa havainnut, että tärkein asiantuntijalaitoksemme (THL) ei näytä välittävän osaamistasostamme vaan keksii pyörää tähänkin ongelmaan (kuten muihinkin kananterveysongelmiin) uutterasti ”säkillä valoa kantaen”.

1. Huolellinen hygienia.
2. Riittävät henkilöiden väliset etäisyydet
3. Kasvosuojilla, maskeilla tartuntojen leviämisen ehkäisy mutta myös omasuoja, jossa maskien laatu on tärkeä.

Näistä lipsuminen vaatii syksyn koittaessa entistä rajumpia pandemian ehkäisykeinoja ja elämän rajoituksia. Näillä tulee olemaan raskaat vaikutukset modernin yhteiskunnan toiminnoille.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron