Kansallisjuomamme kahvi; mitä vaikutuksia?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5956
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kansallisjuomamme kahvi; mitä vaikutuksia?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Helmi 2020 10:45

HS: Päivän lehti Torstai-liite Ravitsemus 13.2.2020 klo 09:00 Juha Matias Lehtonen

Suomalaiset juovat valtavasti kahvia, ja sillä voi olla yllättäviä seurauksia
– asiantuntija kertoo, mitä jokaisen pitäisi kahvista tietää
Veren kolesterolipitoisuutta tarkkailevien on hyvä kiinnittää huomiota kahvinsa valmistustapaan.
Päivittäinen kahvinjuonti voi vaikuttaa ravitsemuksen kokonaisuuteen.

SUOMALAISET juovat tunnetusti paljon kahvia. Keskimääräisellä aikuisella miehellä sitä kuluu melkein puoli litraa päivässä, naisilla desilitra vähemmän. Kahvi sisältää niin vähän vitamiineja ja hivenaineita, ettei niillä ole liiemmin vaikutusta edes suurkuluttajien hyvinvointiin. Lähinnä munuaisen vajaatoiminnasta kärsivien on tärkeää tietää, että kahvissa on kaliumia, sillä joidenkin heistä täytyy rajoittaa kyseisen kivennäisaineen saantia.
Vaikka kahvin ravintoaineilla ei ole suurtakaan merkitystä, päivittäinen kahvinjuonti voi silti vaikuttaa ravitsemuksen kokonaisuuteen. Asiantuntija kertoo, mitä jokaisen kannattaisi kahvista tietää.

1. Kahvi vaikeuttaa raudan ja kalsiumin saantia
Kahvissa, kuten muissakin kasvikunnan tuotteissa, on lukuisia eri fytokemikaaleja, joiden tarkka vaikutus terveyteen on tuntematon. Jotakin yhdisteistä silti tiedetään. Osa vaikutuksista voi tulla monelle yllätyksenä.
“Kahvin, teen ja kaakaon fenoliset yhdisteet heikentävät raudan imeytymistä. Tämä on tärkeää rautavalmisteiden käyttäjille. Kahvin nauttimisessa tulisi pitää puolen tunnin tauko ennen valmisteen ottamista ja parin tunnin tauko sen jälkeen”, ohjeistaa ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.
Sama nyrkkisääntö koskee myös kahvinjuontia rautapitoisten aterioiden yhteydessä. Jos kahvinsa nauttii maidon kanssa, vaikutus on vielä voimakkaampi, sillä kalsium heikentää sekin raudan imeytymistä.
Kahvi voi tosin vaikuttaa elimistön kalsiumtaseeseen, mikäli sen juo ilman maitoa.
“Kahvi lisää hieman kalsiumin erittymistä virtsaan. On arvioitu, että jos kupilliseen laittaa noin ruokalusikallisen maitoa, siitä saa kalsiumia saman verran kuin kahvin takia menettää”, Schwab sanoo.
Terveyden kannalta parhaat vaihtoehdot ovat paperisuodattimella valmistettu kahvi ja pakastekuivattu pikakahvi.

2. Terveyden kannalta parhaita ovat suodatin- ja pikakahvi
Kahvinjuonti ei näyttäisi lisäävän riskiä sairastua mihinkään kansantaudeistamme. Veren kolesterolipitoisuutta tarkkailevien on silti hyvä kiinnittää huomiota päivittäisen kupposensa valmistustapaan. “Terveyden kannalta parhaat vaihtoehdot ovat paperisuodattimella valmistettu kahvi ja pakastekuivattu pikakahvi. Suodattamaton pannukahvi sekä metallisuodattimella valmistettu kahvi sisältävät rasva-aineita, jotka suurentavat veren kolesterolipitoisuutta. Kapselikahveista löytyy molempia vaihtoehtoja, joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana”, Schwab kertoo.
On epäselvää, miksi kahvin rasva-aineet vaikuttavat kolesterolin aineenvaihduntaan. Yhden teorian mukaan ne heikentävät kolesterolin muuttumista sappihapoksi maksassa ja estävät näin sen poistumisen elimistöstä.

3. Kermalla ja sokerilla on väliä
Kahvi on itsessään miltei kaloritonta. Päivittäinen kahvittelu sokerin ja kerman kera voi kuitenkin altistaa rasvan ja sokerin liikasaannille. “Jos juo keskimäärin viisi kuppia kahvia päivässä ja käyttää jokaiseen kupilliseen ruokalusikallisen kahvikermaa, rasvaa tulee vuodessa noin 5,5 kiloa. Kun kerma vaihdetaan kevytmaitoon, kahvin mukana tulevan rasvan määrä vähenee lähes viisi kiloa”, Schwab sanoo.

Kahvin runsas sokeroiminen voi osaltaan vaikeuttaa terveellisten elintapojen noudattamista. Keskikokoisen naisen ei kannata nauttia enempää kuin 40 grammaa sokeria päivässä ja miehen 50 grammaa. Yhdessä sokeripalassa on noin neljä grammaa sokeria. Jos ihmisellä kuluu viisi kuppia kahvia päivässä ja jokaisen mukana menee yksi sokeripala, hän saa kahvista jopa puolet päivän sokeriannoksesta.
Päivittäinen kahvittelu sokerin ja kerman kera voi altistaa rasvan ja sokerin liikasaannille.

4. Kahvi edistää maksan hyvinvointia
Useiden tutkimusten mukaan säännöllinen kahvinjuonti pienentää maksakirroosin riskiä etenkin, kun vauriot johtuvat alkoholista. Kahvin tarjoama suoja on silti vähäisempi kuin alkoholin aiheuttama haitta.
Ravitsemuksen kannalta on erityisen kiinnostavaa, että väestötutkimuksissa kahvinjuonnin ja tyypin 2 diabeteksen välillä on havaittu käänteinen yhteys. Jokainen päivittäinen kupillinen suodatinkahvia vähentää diabetesriskiä seitsemän prosenttia. Kofeiinittomalla kahvilla on sama vaikutus. Ilmiö on pienoinen mysteeri.
“Kontrolloiduissa tutkimuksissa kahvin ei ole havaittu vaikuttavan sokeriaineenvaihduntaan. Tällä hetkellä on vaikea arvioida, mistä väestötutkimuksissa nähty yhteys johtuu”, Schwab toteaa.

Lukuisia muitakin kahvin terveysvaikutuksia on tutkittu. Tulokset ovat pääasiassa epäselviä, vaikkakin lupaavia. Laajan kokoomatutkimuksen perusteella säännöllinen kahvinjuonti on yhteydessä moniin madaltuneisiin terveysriskeihin. Ei kuitenkaan tiedetä, mitä riskejä kahvi oikeasti vähentää, ja mikä tuntematon muuttuja saattaa vielä sekoittaa tutkimuksia.

Lähteinä käytetty myös: FinRavinto 2017, Lääkärikirja Duodecim.

Kommentti: Huomio kannattaa kiinnittää Ursulan väitteisiin. Kahvikerma on kamalaa rasvan lähde. Siksipä käytänkin AINA KUOHULKERMAA. Muistaa kannattaa muinainen mainos, joka "tutkittua tietoa" suoraan elinkeinolta: "kerman kera saat siitä kaksinverroin parempaa" eli kuohukermaa nostaa maun potensseihin.
Ursulan nihkeä suhtautuminen ja olematon tietoisuus vitamiineista sekä ravintolisistä antaa aiheen uskoa, että hänen kompetenssinsa ei riitä myöskään kahvin totuuksien arviointeihin.

Ursulan vänkäilyihin vastaan viherpiiperöitten älykkäisiin anteihin sanomalla, että LEHMÄT PITÄÄ TAPPAA.
Uskoisin nykyisen sisäministerin tulevan pian esiin AASINMAIDON terveysvaikutuksista. Hän on vaatimassa, että Suomi avaa rajat Kreikassa oleville pakolaisille, joiden olosuhteet ovat kurjat Kreikan pakolaisleireillä.
Tokihan aasit kuuluvat heidän alkuperäiseen elinpiiriinsä ja siksipä aasien kotouttamiseen Suomeen tulee suhtautua suurella vakavuudella.

On myös päätöksiä tehdessä huomioitava Kleopatran kauneutta vaalivat kylvyt aasinmaidossa. Tämä herättänee naispuolisten kiinnostuksen asiaan. Joitakin aaseja voitaisiin sijoittaa myös eduskuntaan ja kansansairauskonttoriin sekä palkata sankkaan ministeriavustajien joukkoon muutamia kappaleita.
Ursula lienee pätevä kertomaan LINNUNMAIDON vaarallisuudesta, koska on valmistunut sieltä agronomien koululaitoksesta. Maallikon käsityksen mukaanhan vain nisäkkäät voivat tuottaa tappavaa maitoa poikasilleen.

Kun kerran kahvista oli alkuperätekstissä puhe, niin unohtaa ei sovi , että muinoin oli kahvi tärkein alkoholin blandis eli puhuttiin kahvinorrista. Ja vanhimmat muistavat tärkeän direktiivin ennen EU:ta elikkä pullo tuli laskea häveliäisyyssyistä pöydän jalan viereen. Teko vastasi tekopyhän Amerikan sääntöä, että ulkosalla pullosta juodessa se tuli kätkeä paperipussiin yleisen paheksunnan välttämiseksi. Mahtaako eräs länsimaalainen johtaja noudattaa tuota ikivanhaa sääntöä?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 20 vierailijaa

cron