Läpivalaisu Turun Jussista ja koronasta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5695
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Läpivalaisu Turun Jussista ja koronasta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Maalis 2020 11:36

HS:Elämä: KORONAVIRUS:Päivittyvä seuranta kokoaa tuoreimmat uutiset 25.3. Anna von Hertzen HS

Lääkäri nousi seisomaan pH-ruokavaliota koskevalla luennolla ja puhui suunsa puhtaaksi
– Juhani Knuuti käy sinnikästä taistelua väärän tiedon levittäjiä vastaan

Lääketieteen professori Juhani Knuuti oikoo harrastuksenaan netissä vellovia harhaluuloja terveydestä. On ihmisiä, joiden päätä mikään määrä faktoja ei käännä, hän sanoo. Knuuti tarttuu blogissaan yhteen terveysväitteeseen kerrallaan ja selvittää, mitä tutkimustieto väitteestä sanoo. Kaikkia se ei miellytä.

LÄÄKETIETEEN tohtori ja professori Juhani Knuuti oli hämmentynyt. Oli vuoden 2016 huhtikuu. Knuuti istui turkulaisessa hotellissa kuuntelemassa ilmaista luentotilaisuutta, jossa esiintyi pH-asiantuntijaksi itseään nimittävä mies. Ensinnäkin Knuutia hämmensi miehen suusta vyörynyt hölynpöly.

Luennoitsija väitti muun muassa, että suola ei vaikuta verenpaineeseen, kun se nautitaan runsaan alkalisoidun erikoisveden kanssa. Sitten luennoitsija näytti kuvan mikroskoopissa olevasta verinäytteestä ja selitti, että kuvassa näkyi matoja, loisia ja sieniä. Mutta ei hätää! Kun noudattaa pH-ruokavaliota ja ostaa ”asiantuntijan” tuotteita, madot ja loiset häviävät. Knuuti näki heti, että madot ja loiset olivat pelkkiä mikroskoopin lasilevyllä olevia roskia.

Knuutia hämmensi valheiden lisäksi se, että häntä jännitti vietävästi. Knuuti on rutinoitunut esiintyjä, joka on puhunut monesti maailman huippuseminaareissa ilman pelkoa. ”Mutta kun minun piti tuossa tilaisuudessa nousta ylös ja avata suuni, se tuntui tosi kovalta paikalta. Yleisön reaktio jännitti niin paljon”, Knuuti muistelee.

PIIP piip piip piip. Knuutin työhuoneeseen Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kantautuu tasainen ääni. Se tulee lähellä olevasta magneettikuvauskoneesta. Knuutin johtamassa Turun valtakunnallisessa PET-keskuksessa tutkitaan muun muassa syöpää ja sydänsairauksia. Knuutin oma tutkimusala keskittyy sydän- ja aineenvaihduntasairauksiin, mutta pari vuotta sitten hän päätti alkaa tutkia vähän muutakin. Huuhaata.

”Monet terveysväitteet olivat puhdasta valetta. Väitteitä esittivät itsensä asiantuntijoiksi brändänneet blogistit opetuslapsineen.” ”Minua alkoi harmittaa tosissaan se, kuinka paljon netissä liikkuu väärää tietoa. Monet terveysväitteet olivat puhdasta valetta. Väitteitä esittivät itsensä asiantuntijoiksi brändänneet blogistit opetuslapsineen.” Miksi kukaan ei tee mitään, Knuuti parahti ja tajusi, että hänenhän se kuuluu tehdä jotakin.
”Niinpä aloin pitää blogia. Otan yhden terveysväitteen kerrallaan ja selvitän, mitä tutkimustieto väitteestä sanoo.”

Knuuti on tutkinut muun muassa detox-hoitoja, pH-ruokavaliota, korvavaloa ja homeopatiaa. Mikään niistä ei tutkimusten mukaan toimi. ”En ole kaikkien alojen asiantuntija, mutta tiedonhaun asiantuntija olen.
Ja sellaiselle on verkossa tarvetta. Knuutin mukaan monesti virheellisten terveysväitteiden – kuten esimerkiksi sen, että Himalaja-suolalla olisi terveysvaikutuksia – takana on se, että tutkimustietoa ei ole joko osattu hakea tai analysoida oikein. ”Tai sitten väitteen esittäjä on valinnut kaikista tutkimustuloksista tuekseen vain sen, joka tukee hänen omaa väitettään.”

KNUUTI pitää blogiaan Turun Sanomien verkkosivuilla, jossa hän käy aktiivista keskustelua blogin lukijoiden kanssa. Knuutin mielestä huonoja kommentteja ei ole olemassakaan, koska kommenttien avulla hän pääsee paremmin perille ihmisten ajatusmaailmasta: Aah, joku uskoo noinkin! ”Avoin keskustelu auttaa minua pois omasta tieteentekijän kuplastani. Opin itsekin koko ajan, ja olen valmis muuttamaan kantaani, jos toinen perustelee asiat paremmin.”
Ja juuri tästä tieteessä on kyse. Se, mitä tiedetään tänään, voi muuttua huomenna, kun uutta, entistä tarkempaa tutkimustietoa on saatavilla. Huuhaatieto puolestaan torjuu helposti uudet näkemykset.
Joistain terveysaiheista kirjoittaminen onkin kuin istuisi muurahaiskekoon alasti.

Kun Knuuti kirjoitti esimerkiksi muotidieettien ongelmista, lisäravinteiden markkinoinnista virheellisillä tiedoilla tai siitä, että maidosta on tehty turhaan pahis, hän sai kimppuunsa kriitikkojen armeijan. Heitä oli turha yrittää vakuuttaa tutkitulla tiedolla. ”Jotkut rakentavat koko maailmankuvansa tietyn uskomuksen varaan. Jos uskomusta kritisoi, he loukkaantuvat henkilökohtaisesti.”

MIKSI faktojen esittäminen siitä, mitä tiede sanoo asiasta tällä hetkellä, saa jotkut suuttumaan verisesti ja puolustautumaan? Sitä Knuuti on pohtinut paljon. Terveystrendistä voi hänen silmissään tulla suorastaan herätysliike.
”Jotkut rakentavat koko maailmankuvansa tietyn uskomuksen varaan. Jos uskomusta kritisoi, he loukkaantuvat henkilökohtaisesti.” Knuuti ottaa esille emootiotutkija Matias Kivikankaan teorian. Kivikangas on arvellut, että jos vaikkapa Pekka kiinnittyy karismaattiseen johtajaan ja joku kertoo Pekalle faktoja, jotka ovat ristiriidassa karismaattisen johtajan sanojen kanssa, Pekka epäilee mieluummin faktoja kuin johtajaa. ”Faktoja kertovan pitäisi uskaltaa heittäytyä keskusteluun, tulla sen tyyppiseksi ihmiseksi, johon Pekka voi luottaa ja kiinnittyä. Tutkijat toimivat näin harvoin, koska he valitsevat sanansa hyvin tarkkaan välttääkseen virheitä”, Knuuti sanoo.

Karismaattiset johtavat maalaavat puolestaan värikkäin sanakääntein illuusion siitä, että heillä on ratkaisu. Johtajan ympärille kokoontuu Pekan lisäksi muitakin samanmielisiä, jotka saavat tukea toisistaan. Karismaattinen johtaja uskoo usein tekevänsä hyvää – ja vankalla uskolla on merkitystä. ”Siinä porukassa ei katsota eriäviä mielipiteitä hyvällä.”

KARISMAATTINEN johtaja uskoo usein tekevänsä hyvää – ja vankalla uskolla on merkitystä. Ihminen saattaa vannoa intohimoisesti vaikkapa homeopatian tai detox-hoidon vaikutukseen, koska se on toiminut hänellä itsellään. ”Kyseessä on todennäköisesti lumevaikutus, joka aiheuttaa tutkitusti todellisia muutoksia aivojen ke­miassa”, Knuuti sanoo.
Lumehoitojen myyminen on kuitenkin epäeettistä, eivätkä terveydenhuollon ammattilaiset saa kaupata sellaisia hoitoja. Ongelmana on, että muut saavat. ”Tein eräästä puoskarista kantelun Valviralle, joka oli kuitenkin tilanteessa aseeton. Valvira voi lain mukaan valvoa vain rekisteröityjä ammattilaisia.”

Vaikka uskomushoidoilla voi olla lumevaikutuksia, liittyy hoitoihin monia ongelmia. Suurimpana se, että tehokas hoito voi viivästyä tai jäädä kokonaan saamatta. Knuutia huolettavat erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten syöpäpotilaat. Yalen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan uskomushoidot lisäävät syöpäpotilaan kuoleman riskiä merkittävästi silloin, kun ne korvaavat lääketieteellisen hoidon. ”Näistä asioista on puhuttava, jotta ihmiset voivat tehdä tietoisia päätöksiä.”

MONESTI ”huuhahoitoon hurahtamisen” syynä on Knuutin mukaan myös se, että ihminen on käyttänyt hoitoa spontaanisti parantuvaan sairauteen. Sairaus on siis sattunut häviämään samaan aikaan hoidon kanssa. Knuuti ottaa esimerkiksi äidin, joka päättää hoitaa lapsensa migreeniä tietyllä ruokavaliolla ja migreeni katoaa. Tästä ei voi kuitenkaan vetää suoraa johtopäätöstä, että syy oli ruuassa. ”Migreenillä on spontaani taipumus hävitä. Äiti uskoo kuitenkin vakaasti ruokavalion voimaan”, Knuuti kuvailee. ”Meillä ei ole vielä yhtään dokumentoitua tilannetta, jossa jokin ei-spontaanisti parantuva sairaus, kuten 1-luokan diabetes, olisi parannettu vippaskonstein.”

”Tiedän paljon potilaita, jotka ovat saaneet erityyppisistä huuhaahoidoista hengenvaarallisia haittavaikutuksia.”
Jos vaihtoehtohoidoista ei ole saanut apua, niin harvempi huutelee, että maksoinpa juuri 300 euroa jostakin, joka ei toiminut. ”Tiedän paljon potilaita, jotka ovat saaneet erityyppisistä huuhaahoidoista hengenvaarallisia haittavaikutuksia. He eivät halua kuitenkaan lähteä setvimään asiaa oikeuteen.”

KNUUTILLE oli jo nuorena selvää, että hänestä tulee isona lääkäri. Ammatissa Knuuti pystyi yhdistämään toisten auttamisen, uteliaisuuden ja kiinnostuksensa ihmiseen. Samat asiat yhdistyvät myös blogin teossa, jota Knuuti kuvailee mukavaksi harrastukseksi. Joskus blogitekstin työstäminen ottaa tunnin, joskus kymmeniä, aihepiiristä riippuen. ”Kirjoitan tekstit yleensä sunnuntaiaamuisin, kun muu perhe on vielä nukkumassa.”

Suurin osa Knuutin käsittelemistä aiheista on osoittautunut huuhaaksi. Mutta poikkeuksiakin on. Kun Knuuti luki netistä, että inkivääri tuo helpotusta nivelrikkoon, hän oli epäileväinen ja alkoi tutkia aihetta. ”Mutta tutkimustieto osoitti, että tietty määrä inkivääriä toimii to­siaan kuin burana.” Knuuti on saanut lukijoiltaan paljon hyvää palautetta, ja onpa osa kärkkäistä ja aggressiivista kommentoijistakin pehmentynyt ajan saatossa.
”He ovat huomanneet, että teen tätä työtä ilman agendaa. En saa rahaa keneltäkään, enkä edusta mitään tahoa.”
Parhaalta Knuutista tuntui kuitenkin luentotilaisuudessa, jossa esiintyi ”pH-asiantuntija” matoineen ja loisineen.

KUN pH-luentoa oli kulunut tunti, Knuuti uskaltautui nousemaan ylös, pyysi mikrofonin ja esitteli itsensä. Hän pyysi yleisöä olemaan uskomatta miehen valheisiin. Kyseessä on pelkkä vedätys, Knuuti painotti. Hän lopetti puheenvuoronsa toteamalla, että ei taida olla enää toivottu henkilö luentosalissa. Sitten hän lähti ulos. Luennoitsija jäi seisomaan hiirenhiljaa paikalleen, mutta kaksi naista yleisöstä lähti seuraamaan Knuutia. Nuo tulevat vetämään minua varmaan turpiin, Knuuti ajatteli. ”He halasivatkin minua lämpimästi ja kiittivät siitä, että uskalsin puhua järkeviä.”

Juhani KnuutiKuka?
Turkulainen lääkäri ja tutkija. Knuuti toimii Turun yliopiston PET-keskuksen johtajana ja professorina. Hän on myös Suomen akatemian Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikön johtaja. Perheeseen kuuluu vaimo ja neljä lasta, joista kolme on jo aikuisia.”

Mistä tunnetaan?
Pitää suosittua Terveys & tiede -blogia Turun Sanomien verkkosivuilla. Sydäntutkimukseen erikoistunut Knuuti on useiden eurooppalaisten sydänsairauksien Käypä hoito -suositusten kirjoittaja.

Mistä ei tunneta?
”Rakkain harrastukseni on musiikki. Meillä on kollegoideni kanssa Pest & Boys -niminen bändi, ja käyn kuuntelemassa livemusiikkia klassisesta poppiin.”

Näistä en luovu
Saksofoni. ”Kun soitan saksofonia, kaikki työt unohtuvat ja muu maailma katoaa.”

Hyvän huomenen toivottaminen.
”Päivä jatkuu aina hyvin, kun sen aloittaa iloisella tervehdyksellä sekä kotona että työpaikalla.”

Vuosittaisen matkat lasteni kanssa.
”Lähes vuosittaiset sukellusmatkat perheen ja aikuisten lasten sekä heidän perheidensä kanssa ovat joka kerta upea kokemus.”

Kommentti: Unohtui tuo "Vastarannan kiiskien " johtaminen sekä pilkuntarkistus. Olisi kannattanut mainita.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5695
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Läpivalaisu Turun Jussista ja koronasta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Maalis 2020 12:05

Naapurista lainattua:

A wise man never knows all. Only fools know everything. (Afrikkalainen sanonta)

"Viisaat etsivät totuutta, mutta hölmöt luulevat löytäneensä sen.” (Napoleon)
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa