Nauttiiko suoli 10 aterian hullutuksesta?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5822
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nauttiiko suoli 10 aterian hullutuksesta?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 21 Touko 2020 9:04

HS: Päivän lehti 21.5.2020 | Minä väitän , toimittanut Raisa Mattila

Ummetus on yleinen vaiva, josta voi päästä eroon yksinkertaisilla muutoksilla – Asiantuntija kertoo, miten herkkää vatsaa voi kouluttaa toimimaan
Monet nykyajan elämäntavat aiheuttavat ummetusta. Onneksi suolta voi kouluttaa toimimaan paremmin, kertoo gastroenterologi Perttu Lahtinen.
(Juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.)

GASTROENTEROLOGI Perttu Lahtinen Päijät-Hämeen keskussairaalasta: ”Toisille ei tule ummetusta, vaikka söisi pelkästään hamppariravintolan muonaa. Kuitenkin terveistä aikuisista jopa 26 prosenttia kärsii ummetuksesta vähintään silloin tällöin. Ummetusta kannattaa hoitaa, sillä jos siihen ei puutu, vaivalla on taipumus pahentua.
Ummetuksesta puhutaan silloin, jos ulostaminen on aiemmasta selvästi vaikeutunut tai hidastunut. Tärkeintä on oma kokemus. Jollakin vatsa toimii parin päivän välein, ja se on hänelle normaalitilanne.

Vaikka vatsa toimisi joka päivä, kyse on ummetuksesta, jos ulostaminen tuntuu hankalalta. Elämäntavoissamme on monia ummetusta pahentavia tekijöitä. Suolta on kuitenkin mahdollista kouluttaa toimimaan paremmin. Jotta suoli toimii, se tarvitsee tarpeeksi nestettä, tarpeeksi liikuntaa – ja oikeanlaista ruokaa säännöllisinä annoksina.

JOKAINEN ruokailu toimii ärsykkeenä suolistolle. Kun mahalaukku täyttyy, suolisto saa asiasta viestin gastrokoolisen refleksin välityksellä. Se kertoo suolelle, että ennen pitkää on aika tyhjentyä.
Joidenkin suoli tyhjenee tästä johtuen aina, kun laittaa jotakin suuhunsa. Silloin refleksi on ehkä liiankin voimakas.
Kaikkien suoli tarvitsee tasaisesti sopivan määrän ruokaa. Kerralla ei kannata syödä liian isoja annoksia.

PAKSUSUOLI tarvitsee toimiakseen erityisesti kuituja. Tärkeät ravintoaineet imeytyvät elimistöön ennen paksusuolta sijaitsevassa ohutsuolessa. Kuidut eivät kuitenkaan imeydy vaan menevät ohutsuolesta läpi ja päätyvät paksusuoleen, jossa suolistobakteerit käyttävät niitä hyväkseen. Kuidunsaanti vaikuttaa suoraan suolistobakteerien määrään, laatuun ja monimuotoisuuteen. Suoli tarvitsee kuitumassaa myös materiaaliksi, jota se voi työstää ulosteeksi ja työntää eteenpäin. Pääasiallinen kuidun lähde ovat täysjyvävilja ja kasvikset. Suositusten mukaan kuitua tarvitaan päivässä 30–35 grammaa. Se on iso määrä ja vastaa noin 15:ttä omenaa.

On hyvin yksilöllistä, millaista kuitua kukakin parhaiten sietää, mutta monille sopivat esimerkiksi kaura, pellava ja keitetyt vihannekset.”Jos ei ole ennen juuri syönyt hedelmiä tai kasviksia, voikin aluksi nauttia vaikka omenan päivässä.”

VAIKKA jokin kuitu ei tuntuisi sopivan itselle, suolistobakteeristoaan voi pikkuhiljaa siedättää uusille ruoka-aineille. Esimerkiksi jos laktoosi-intolerantikko ryhtyy vähitellen käyttämään laktoosia aina vain isompia määriä, suolistossa lisääntyvät bakteerit, jotka erittävät maitosokeria pilkkovaa entsyymiä. Siedätyksen myötä suolisto siis tottuu uuteen ruokavalioon. On olettavaa, että samoin käy, jos ryhtyy pikkuhiljaa lisäämään tietynlaisen kuidun saantia. Kuidun tapauksessa siedätystä ei ole tarkoituksenmukaista aloittaa isolla puurolautasella. Valtava kuituannos voi aluksi aiheuttaa turvotusta ja vatsakipuja, kun kuidun lisääminen ruokavalioon lisää kaasun muodostumista suolistossa. Jos ei ole ennen juuri syönyt hedelmiä tai kasviksia, voikin aluksi nauttia vaikka omenan päivässä tai lisätä kasvisten määrää lautasella. Tai jos on ennen syönyt viisi vaaleaa leipää päivässä, voi vaihtaa puolet täysjyväleiviksi.

SUOLI TYKKÄÄ ylipäänsä säännöllisistä rytmeistä. Monella homma toimii niin, että aina aamukahvin jälkeen menee vessaan istunnolle, ja siinä suoli tyhjeneekin. Kannattaa kokeilla. Ennen pitkää jokaisen suoli ilmoittaa, että on aika päästä tyhjenemään. Näitä suolen lähettämiä viestejä on tärkeää kuunnella.
Kun siis tarve tulee, on todella olennaista mennä vessaan. Jos pidättää ulostetta ja ohittaa vessahädän, ennen pitkää suoli voi ottaa itseensä ja tyhjenemisrefleksi hiljentyä ja vaimentua. Silloin ummetus herkästi pahenee, sillä suolen tyhjentyminen voi käydä ajan myötä yhä vaikeammaksi.”

Kommentti: "Pskaa ei saa pidättää eikä lykkää. Sen pitää antaa tulla niinkuin se itte tykkää!" Vanha fraasi kertonee ainakin tavallisille ihmisille tärkeimmän. Sitten ovat nuo virallisen 10 aterian ihmiset, joiden aika kuluu syömisten välissä istunnoissa. Virallisen tiedon mukaan ihmisen euforia lisääntyy exponentiaalisesti tulostusten määrästä.

Täysjyvää ja liikuntaa! Siinä virallinen oppi, johon ei saa esittää variaatioita eikä edes keskustella vaikkapa diabeetikon omasta pulmasta, hiilihydraatista. Virallinen taho änkyttämällä myöntää sokerin (hiilihydraatin) nostavan veren sokeria, mutta änkeää samaan lauseeseen ruokintatalibaani Annikin (Diabetesliitto) kuolemattoman viisauden: "Jos ruoka olisi lääkettä, niin sitähän myytäisiin apteekeissa." Siis diabeetikon on otettava suurina annoksina tappavaa lääkettä elääkseen ja nauttiakseen leivästä/hiilihydraatista.

Mistä lie agronomikulttuuriin pesiytynyt viisaus, että ilman sokeria aivot pysähtyvät. Tavalliselle ihmiselle se merkitsee kuolemaa, ellei satu olemaan agronomi tai ruokinta-aivopesty ns. asiantuntija. Lääketiede tunnistaa aivosähkökäyrän tasaisuuden ja sen aiheuttaman kuoleman. Sydän silti jaksaa jonkun ihmetoiminnan takia silti jaksaa pompotustaan ja elintoimintoja pidetään yllä keinotekoisesti viherpiiperöiden ihanteiden mukaisesti: Ihmisestä on tullut kasvi.

Liikunta ja liikkuminen ovat eri sanoja. Kuuluisa lakana- ja verhokauppias Berner yritti laittaa valtion piikkiin kaikille suotavan sähköpyörän hommaamisen. Kukaan ei tiedä, missä oli "pihvi". Ehkä tutkiva journalismi saattaisi kyetä selvittämään sanojen sekoilun liikunnan ja liikkumisen välillä. Myös taloudelliset kytkökset olisi mukava tietää.

LIIKUNTA on hyväksi vatsan toiminnalle. Siedättäminen tuntuu hullulta ja ääriainekset ovatkin puuhaamassa kansalaisuuden menettämistä niille, jotka eivät syö ruisleipää riittävästi. Pahoja kaasupäästöjä ei tule hävetä, sillä ne tuovat useimmille hymyn suuhun ja kiusallisen epäilyn naapurista. Kaasutus on hieno juttu, koska se kertoo suoliston mikrobien toiminnasta. Samaan tapaan toimivat biokaasulaitokset. Haiseminen kertoo kansan viisaista ruokintaohjeista. Ruoka-aineallergioista päästään eroon pakkosyötöllä ja aliherkistämisellä. RUISLEIVÄN SYÖNTI ON KANSALAISVELVOLLISUUS. Miksipä muuten suomalaisen matkalaukussa on aina ruisnäkkäriä mukana? Barbaarien maihin on mentävä aina hyvin varustautuneena - ruisleivällä!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa