Miksi kaikkia mahdollisia elintarvikkeita väärennetään?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5899
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Miksi kaikkia mahdollisia elintarvikkeita väärennetään?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Heinä 2020 8:21

Maaseudun Tulevaisuus: Maatalous 24.7. 2020 Ville Lukkarila

Teurastamoista löytyi tonneittain laitonta hevosenlihaa
– Euroopan markkinoilla yhä paljon elintarvikepetoksia


Elintarvikepetokset paljastuivat laajassa Europolin, Interpolin ja paikallisviranomaisten yhteisessä hankkeessa.
Hevospasseihin liittyvää EU-lainsäädäntöä tiukennettiin, kun paljastui, että laitonta hevosenlihaa on myyty naudanlihana.

Ympäri Eurooppaa tehdyissä teurastamotarkistuksissa paljastui lukuisia hevosenlihaan liittyviä petoksia, uutisoi ruotsalaislehti ATL. Euroopan poliisivirasto Europolin ja paikallisten viranomaisten yhteistyössä tekemät tarkastukset paljastivat, etteivät teurastettujen hevosten hevospassit aina vastanneet oikeaa hevosta.
Jatko maksumuurin takana.

Kommentti: Ihmisen äly ja kekseliäisyys ei aseta rajoja varsinkaan helppoa rahaa toivovalle rikolliselle. Tehdään vaikka sata tuntia töitä ettei vaan tarvitse mennä oikeisiin palkkatöihin, josta kierot saavat kuulemma näppylöitä.

Hevonen ja aasi saavat kunnian olla naudanlihan korvikkeena. Onpa rottakin saanut joskus aseman edustaa lintua (kanaa). Intiassa muutes takavuosina kehotettiin syömään rottia niiden proteiinien takia. En tiedä, menestyikö hanke.
Pyhät lehmät saivat kuitenkin olla rauhassa, vaikka kuolivatkin kaduille.

Hedelmiä lienee vaikea väärentää, mutta mausteita ainakin tehtaillaan . Tiiliskivet, lattiavaha, savi ja muu roska kelpaavat mausteen jatkoksi, kunhan väri sopii ja väriaineitahan on maailma täynnänsä. Jos mauste on tarpeeksi tulista (chili), niin siihen sopii hienosti tiiliskiveä n. 90%.

Uusia ruotsalaisia perunoita myydään surutta suomalaisina, sillä Skånen perunat kypsyvät paikasta johtuen jo kuukautta ennen suomalaisia. Puolalaisia mansikoita myydään suomalaisina, venäläisiä marjoja samaten. Kunhan tuottajahinnat ovat sopivia.
Rypsiöljyä tuskin kukaan viitsii väärentää, sillä korvaavampaa huonoa tuotetta on melko vaikea keksiä. Viljely perustuukin Suomessa ankaraan ötökkävihamielisyyteen ja lintujen hiljentämiseen. Rypsiöljy kelpaakin veneilijöille aallokon hiljentämiseen, sillä näköjään siitä haasteen nostaminen on ainakin Suomessa vaikeaa nykyisen villityksen aikana. Rypsiviljelyn suosikkiaine on neonikotinoidi, joka tappaa kaiken ja tehokkaasti. Ei kuulemma siirry mitenkään tähän merkkituotteeseen, ei kumuloidu maaperään. Turvallinen kuin "jumala" ainakin suomalaisen mielestä.

Viinejäkin väärennellään ilman huonoa omaatuntoa. Etiketin sekava seloste kertoo suomalaiselle "laadun" ja hinta myös. Etiketissä usein maininta sulfiiteista, jonka merkitys suomalaiselle mysteeri. Espanjassa paljastui viiniväärennös, jossa autojen jäähdytinneste korvasi rypäletuotteen ja onnistuneita kuolemia sattui satamäärin. Käyttäväthän jopa kotimaiset alan miehet myös lasinpesunestettä, joka maultaan vastaa kaiketi huokeimpia viinejä. Ilmeisestikin EU-tukiaiset kuitenkin kelpasivat huijareille, sillä onhan viiniviljely lujasti suojeltu alue.

Kansalaisen ainoa tuki ja turva lienee Suomessa tullilaboratorio, jossa tutkitaan kaikki mahdollinen tuontitavara ennen myyntilupaa kauppoihin. Mitä kalliimpi tuote, sen houkuttelevampaa on väärennös. Myös tuholaistorjuntaan käytetyt aineet on syytä muistaa. Kannattaa siis miettiä, onko etelän basaarien avoteltoissa myytävät maustetynnyrilliset köyhän kauppiaan oikeaa tuotetta , vaiko sitä ehtaa roskaa. Esimerkkinä olkoon vaikka sahrami, jota helppo väärentää kurkuman avulla.

Ihmisten väärennökset ovat kovin yleistä. Rannoilla liikkuva juuttisäkki olallaan oleva "liikemies" on yleensä p.aukinen kurja läheisestä hökkelikylästä. Mutta onhan hänellä ruskeat ihanat silmät ja tumma kihara tukka. Hieno vävy tuotavaksi Suomeen. Kyllähän tuo miehenroikale sopii hienosti samaan luokkaan esi- tai ekaluokkalaisten kanssa sadantikkaita tai lukemista opettelemaan. Liikemiehiä on kovin laaja kirjo ja kirjainyhdistelmä MBA ei aina tarkoita tutkintoa vaan jotain vallan muuta, vaikkapa "Me a Bit A(dhd)".
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5899
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Miksi kaikkia mahdollisia elintarvikkeita väärennetään?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Elo 2020 14:43

Iltalehti: Pippuri.fi Ruoka-artikkelit 29.01.2020 klo 10:24 (muokattu tänään klo 8:42)

Oliiviöljy on maailman väärennetyin elintarvike
- kiinnitä huomio näihin 4 asiaaniitä ei enää tarvitse väitellä, sopiiko oliiviöljy paistamiseen. Mutta sen sijaan huomio kannattaa kiinnittää siihen, millaista oliiviöljyä ostat.
Valitettavasti Suomessa harvoin pääsee maistamaan ja haistamaan oliiviöljyä ennen sen ostamista, mutta kotona kannattaa testi tehdä. Tiedät, onko sama öljy enää ostoslistallasi.

Oliiviöljy on yksi ruokahuijarien parhaimpia tulonlähteitä, joten ei siis ihme, että sen sanotaan olevan maailman väärennetyin elintarvike. Suomalaisessakin ruokakaupassa on yhä enemmän oliiviöljyvaihtoehtoja. Mistä ihmeestä voi tietää, mikä öljy kannattaa ostaa? Viini- ja ruokatarvikkeiden maahantuoja Ceesta Oy:n yrittäjä Taru From on perehtynyt oliiviöljyihin. From tietää, että oliiviöljyjen kanssa pitää olla tarkkana.
– Oliiviöljyä arvioidaan niin, että sen maussa tulisi olla pehmeyttä, hedelmäisyyttä, puhtautta ja myös tietty pippurisuus. Tuoksun tulisi olla hyvä, From kertoo.

From on ilokseen huomannut, että ruokakaupoissa on koko ajan paremmin tarjolla myös laadukkaita oliiviöljyjä. Yksi laadun mittari on hinta. Halvalla on vaikea löytää hyviä öljyjä. Mitä pullo kertoo?
Huomio kannattaa hinnan lisäksi kiinnittää myös itse pulloon.
Pullon etiketissä saattaa olla maininta mitalisijoista kilpailuissa. Mutta esimerkiksi Italiassa on jokaisella maakunnalla ja kylällä omat kisansa. Siellä lähestulkoon kaikki ovat saaneet jonkun palkinnon.
Sen sijaan New Yorkissa on keväisin isot oliiviöljykilpailut The NYIOOC World Olive Oil Competition, jotka ovat maailman arvostetuimmat. Usein oliivipullon kyljessä lukee vain valmistusmaa, mutta mitä enemmän siinä on tietoa, sen parempi. Tiedossa saattaa olla jopa kylä, jossa oliivit ovat kasvaneet.
– Pohjois-Italian kylmien alueiden oliiveissa on enemmän pistävyyttä ja voimakkuutta. Lämpimiltä alueilta tulee usein pehmeitä oliiviöljyjä, jotka ovat ruuanlaitossa ja viimeistelyssä vähän kevyitä, From kertoo ja jatkaa:
– Oliiviöljyjä on kevyitä, keskivahvoja tai runsaita ja voimakkaita riippuen lajikkeista ja alueista. Öljyillä on eri käyttötarkoitus voimakkuudesta riippuen. Moni ajattelee, että oliiviöljy on vain paistamiseen tai salaattiin, mutta sitä voi käyttää lähes minkä tahansa ruuan viimeistelyyn. Esimerkiksi pihvin, risottojen ja liharuokien.

Oliiveissa on aivan niin kuin viineissäkin erilaisia lajikkeita. Lajikkeita voidaan sekoittaa tai sitten öljy voi olla valmistettu vain yhdestä lajikkeesta. Vain ekstra virgin
From sanoo suoraan, ettei hän edes tunne kunnolla muita kuin ekstra virgin öljyjä, sillä mitään muita öljyjä ei kannata käyttää. Kylmäpuristetut neitsytoliiviöljyt ovat laadukkaimpia öljyjä. Hinta hyvästä oliiviöljystä on noin 15-20 euroa. From muistuttaa, että hyvä öljy antaa vastinetta rahalle useaksi kuukaudeksi. Jos on mahdollisuus päästä maistamaan ja haistamaan öljyjä, on siihen syytä tarttua. Tuoksu on jo yksi laadun kriteeri.
Hyvän oliiviöljyn erottaa siitä, ettei se jätä suuhun rasvaista makua. From kannustaakin maistelemaan öljyjä. Öljyn makua on turha pelätä. – Voit yllättyä positiivisesti.

Oliiviöljy tulee säilyttää suojassa auringonvalolta ja huoneenlämmössä. Vaikka pullon kyljessä lukee, että viileässä, ei se kuitenkaan tarkoita jääkaappia. 10-20 asteen paikkeilla oleva lämpötila on juuri sopiva. Oliiviöljyä ei todellakaan kannata jättää kaappiin odottamaan oikeaa käyttöhetkeä. Se hetki on nyt. Oliiviöljy on tarkoitus nauttia nopeasti.
Laadukas tuorepuristettu oliiviöljy on parhaimmillaan tuoreena, heti pullotettuna. Laadukkaassa oliiviöljyssä on myös kaikki ravintoaineet tallella paremmin kuin prosessoidussa öljyssä.

Mieluummin kannattaa ostaa tumma pullo, sillä valo on yksi öljyn laatua heikentävä tekijä. Jo puolessa vuodessa öljyn maku muuttuu. Ja parissa vuodessa ne on syytä käyttää pois. Toki sitä vanhempiakin öljyjä voi vielä käyttää, mutta niiden maku on sen verran muuttunut, että From suosittelee käyttämään niitä vain ruuanlaitossa.
– Heti vain öljyt käyttöön, silloin niistä saa parhaimmat maut. Oliiviöljyjä ei kannata säästää hamaan tulevaisuuteen.

Kun ostat öljyä, muista:
1. Halpa hinta kertoo huonosta laadusta.
2. Osta vain ekstra virgin -öljyjä.
3. Hyvä tuoksu on merkki hyvästä öljystä.
4. Hyvä öljy ei jätä suuhun rasvaista makua.

EEVA PALJAKKA

Kommentti: Huomatkaa, että artikkelissa ei mainittu sanallakaan kotimaista , armeijan telaketjuöljyä. Neonikotinoidit eivät ole oliiviöljyn torjunta-aine. Italialaiset syövät pikkulinnut ihan sellaisenaan.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 13 vierailijaa