Rautavaje ja rautalisät; lihan merkitys raudanpuutteessa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6149
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Rautavaje ja rautalisät; lihan merkitys raudanpuutteessa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Tammi 2021 5:17

Päivän lehti 14.1.2021|Ravitsemus Krista Korpela-Kosonen

Nämä kaikki oireet voivat johtua raudanpuutteesta –
”täsmäsyöminen” on paras keino rautavajeen ehkäisyyn ja hoitoon, sanoo asiantuntija

Raudanpuutteen oireiden kirjo on laaja ja vaihteleva, sillä rautaa tarvitaan elimistön jokaisessa solussa. Rautavaje voi aiheuttaa oireita, vaikka hemoglobiini olisi normaalilla tasolla. Punainen liha sisältää runsaasti hyvin imeytyvää rautaa. Tärkeitä kasviperäisen raudan lähteitä ovat esimerkiksi täysjyvävilja ja palkokasvit

SYDÄN tykyttelee, päätä särkee ja lihakset väsyvät pienessäkin rasituksessa. Maha on usein kipeä, iho kuivuu ja hiukset irtoilevat. Keskittyminen on hankalaa, aloitekyky nollassa ja mielialakin matala. Koko ajan hengästyttää ja väsyttää. Mikä voi olla vialla?

Sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Wideniuksen mukaan listalla on tyypillisiä oireita, jotka voivat olla merkkejä raudanpuutteesta. Oireiden kirjo on laaja ja vaihteleva, sillä rautaa tarvitaan elimistön jokaisessa solussa osana solun normaalia energia-aineenvaihduntaa. Raudan tunnetuin tehtävä elimistössä on osallistua hapen kuljetukseen ja varastointiin. Suurin osa raudasta on veren punasoluissa happea kuljettavassa hemoglobiinissa ja lihaksissa happea sitovassa myoglobiinissa.

”Raudanpuute on systeemisairaus, jossa voi oireilla elimistön jokainen elin varpaista hiuksiin asti”, Widenius sanoo.
”Monet raudanpuutteen oireet ovat samanlaisia kuin esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa tai masennuksessa.”
Väsymys ja hengenahdistus ovat raudanpuutteen tunnetuimpia oireita, mutta lisäksi voi olla paljon muitakin, vaikeammin raudanpuutteeseen yhdistettäviä oireita. Esimerkiksi palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet, korvien soiminen, kuiva iho, akne sekä häiriöt nukkumisessa tai kuukautiskierrossa voivat Wideniuksen mukaan niin ikään johtua raudanpuutteesta. ”Raudanpuute on alidiagnosoitu kansanterveysongelma, koska sen oireita ei aina tunnisteta ja diagnostiikka on haasteellista. Monet raudanpuutteen oireet ovat samanlaisia kuin esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa tai masennuksessa.”

WIDENIUS kertoo, että raudanpuute voidaan jakaa kolmeen vaikeusasteeseen. Niistä vaikein on raudanpuuteanemia, joka näkyy laboratoriokokeissa viitearvoja matalampana hemoglobiiniarvona.
Hemoglobiinin viitearvo on naisille 117–155 g/l ja miehille 134–167 g/l. WHO:n määritelmän mukaan hemoglobiinin alaraja on naisille 120 g/l eli viitealueen alaraja merkitsee jo anemiaa.
Anemiassa elimistön rautavarastoja kuvaava ferritiiniarvo sekä verenkierrossa rautaa kuljettavan transferriinin rautakylläisyysaste ovat lisäksi matalat. Ihmisellä voi kuitenkin olla oireinen raudanpuute myös ilman anemiaa.
”Raudanpuutteen oireita ilmenee yleensä jo paljon aiemmin kuin hemoglobiini laskee”, Widenius kertoo.

Raudanpuutteen kahdessa lievemmässä vaiheessa hemoglobiini on vielä viitearvojen tasolla, mutta raudanpuutteen voi laboratoriokokeissa havaita ferritiinin ja transferriinin rautakylläisyysasteen muutoksina. Raudanpuutetta on syytä epäillä, kun ferritiini on alle 30 µg/l. ”Raudanpuutteen oireita voi kuitenkin ilmetä jo silloin, kun ferritiini laskee alle 50–60 µg/l. On yksilöllistä, millaisia oireita ja missä järjestyksessä raudanpuute aiheuttaa. Osalla ihmisistä raudanpuute voi olla oireetonkin”, Widenius sanoo.

Raudanpuutteen arviointi ei perustu pelkkiin ferritiinipitoisuuden määrityksiin, vaan arvioinnissa on kokonaisvaltaisesti huomioitava potilaan oireet ja raudanpuutteelle altistavat tekijät. Todetun raudanpuutteen syy pitää aina selvittää. Se voi olla seurausta raudan riittämättömästä saannista, heikentyneestä imeytymisestä, lisääntyneestä tarpeesta tai runsaasta menetyksestä verenvuodon seurauksena.

Puutoksen riskiä lisäävät esimerkiksi yksipuolisesti koostettu ruokavalio, keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet, varhaislapsuuden ja murrosiän kasvupyrähdys, runsaat kuukautiset, raskausaika ja runsas, kovatehoinen liikunta. Hoitoon tarvitaan rautalisää. Rautatabletteja on käytettävä riittävän pitkä aika, jotta rautavarastot täyttyvät. Usein hoito kestää 6–12 kuukautta tai jopa pitempään.

Ruokavaliossa voi olla liian vähän rautaa tai se voi olla huonosti imeytyvää. LAILLISTETTU ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad Terveystalosta kertoo, että samanaikaisesti on tärkeää tarkastella myös ruokavalion kokonaisuutta raudan saannin kannalta. Ruokavaliossa voi olla liian vähän rautaa tai se voi olla huonosti imeytyvää.
”Ruoan kaikki rauta ei automaattisesti imeydy. Eläinperäinen hemirauta imeytyy hyvin, mutta kasviperäisen raudan imeytymiseen vaikuttavat enemmän myös muut tekijät ruoassa.”
Lindblad nostaa esimerkiksi kaurapuuron, joka on terveellinen raudan lähde. Se sisältää kuitenkin muiden täysjyväviljojen tapaan myös fytaatteja, jotka heikentävät raudan imeytymistä.
”Jos puuron kanssa juo vielä kupillisen kahvia tai teetä, raudan imeytyminen heikkenee edelleen”, Lindblad kuvailee.

LINDBLADIN mukaan punaisen lihan sisällyttäminen ruokavalioon on yleensä melko helppo tapa pitää rautatilanne kunnossa, sillä liha sisältää runsaasti hyvin imeytyvää rautaa. ”Ilman lihaakin pärjää kyllä oikein hyvin, mutta silloin on nähtävä vähän enemmän vaivaa, jotta kasviperäinen rauta imeytyy tehokkaasti.” Tärkeimpiä kasviperäisen raudan lähteitä ovat täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät ja siemenet. C-vitamiini tehostaa kasviperäisen raudan imeytymistä.
”Siksi kasviksia, marjoja tai hedelmiä on tärkeä syödä päivän jokaisella ruokailukerralla”, Lindblad painottaa.

Kahvin ja teen määrään ruokavaliossa on hyvä kiinnittää huomiota, jos raudanpuute on ajankohtainen ongelma.
”Ennaltaehkäisevästi niistä ei kuitenkaan tarvitse luopua. Kahvin ja teen määrän rajoittaminen on hoitokeino jo todettuun raudanpuutteeseen, vaikka kohtuus on toki aina hyvä muistaa.” Lindbladin mukaan täsmäsyöminen on kaikkein paras tapa ehkäistä ja hoitaa raudanpuutetta. Hän tarkoittaa sillä syömisen tapaa, jolle on ominaista monipuolisuus, riittävyys, säännöllisyys ja joustavuus.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla tulee usein vastaan tilanteita, joissa raudanpuutteeseen liittyy haasteita juuri ruokavalion riittävyydessä ja monipuolisuudessa. ”Tyypillinen raudanpuutteesta kärsivä asiakas on nainen, jolla on puutteellisesti koostettu kasvisruokavalio tai liiallista laihduttamista”, Lindblad kertoo.
Yksi raudanpuutteen riskiryhmä ovat Lindbladin mukaan aktiivisesti urheilevat tytöt ja naiset, joilla kova treeni yhdistettynä liian vähäiseen syömiseen voi johtaa naisurheilijan oireyhtymään.
”On aika tavallista, että raudanpuute on osa isompaa vyyhtiä syömiseen liittyvässä ongelmien kokonaisuudessa.”

TOM Widenius kertoo, että raudanpuutteen hoitoa on jatkettava, kunnes laboratoriokokein mitattavat rauta-arvot ovat tavoitetasolla. Senkin jälkeen niitä on hyvä seurata vielä muutaman kuukauden kuluttua. Hemoglobiini nousee rautalisän käytön myötä nopeasti muutamien viikkojen aikana, mutta rautavarastojen täyttyminen kestää useita kuukausia.

”Raudanpuutteen oireet yleensä lievittyvät tai väistyvät kokonaan, kun ferritiini nousee tasolle 50–60 µg/l. Oireisen raudanpuutteen hoidossa hyvä ferritiinin tavoitetaso on 100 µg/l. Tälle tasolle pääseminen voi viedä aikaa jopa 1–2 vuotta”, Widenius sanoo. Raudanpuutteen hoitoon saatetaan joskus tarvita myös rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito. Sitä voidaan Wideniuksen mukaan harkita esimerkiksi silloin, jos raudanpuute vaatii nopeaa hoitoa, raudanpuutteen oireet ovat hankalat tai vatsa ei siedä lainkaan suun kautta otettavaa rautavalmistetta.

Aiheeseen liittyvää
Ravitsemus|Vakava raudanpuutos voi aiheuttaa ongelmia oppimisessa – Asiantuntijat kertovat, mihin lapsen ruokavaliossa on hyvä kiinnittää huomiota 11.8.2020 12:51

Kommentti: Tulipa hyvä lisäys laitosravinnon yksipuolisuuteen. Saavatko laitosruokinnassa olevat tarpeeksi rautaa ravinnostaan? Onko matala hemoglobiinin taso eduksi vaikeaa sairautta potevalle? Mihin johtaa jatkuva lihan vainoaminen ja rautalisän kielto purkin kautta?

Kannattaa muistaa, että TERÄSMIES ei ainakaan ollut vegaani. Lonttoposkinen ja silmät kuopalla oleva vegaani ei todellakaan voi olla sankaruusihanne kenellekään, edes sähköpotkulautailijalle.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa