NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 202

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 02 Heinä 2022 9:07

LIVIT-TULOS:

Ensiaskeleissa oli vähän hakua.
Eräs toinen moderni hoito (ihotautien kategoria) viivästytti LIVIT’n käynnistymistä pari viikkoa.
Verinäytteen otto omatoimisesti oli helppoa. Tukeva paketti jäi Postin haltuun viikonlopuksi. Ennätti tulla huolestunut kysely Nightingalesta. Oltiin jo huolestuneita näytteen pilaantumisesta. Huoli oli molemminpuolinen. Kuitenkin alkaneen viikon puolella tuli sähköpostiini salasanallani avautuva tutkimustulos.
Ennakkokäsitystä LIVIT’stä ei ollut, vain kokemusta varhaisemmista Nightingale analyyseista.

Tulostus oli jaettu neljään kategoriaan.

1. SYDÄN

2. AINEENVAHDUNTA

3. MIELI

4. VASTUSTUSKYKY

Henkilökohtaisten tulosten osalta ei ole valittamista. Elinvuosia arveltiin olevan kokonaista seitsemän (7) enemmän kuin ikäryhmälläni keskimäärin. Henkilökohtaiset Gaussin käyrän kuvaajat kaikissa neljässä arviossa olivat oikealla itse kellokäyrän laidassa / ulkopuolella.
Tulosten kerrottiin pohjautuvan laajaan verinäytteen analyysiin. TULOKSIA EI KUITENKAAN KYSELIJÄLLE KERROTTU! Pidän tätä puutteena ainakin omien kokemusten valossa. Onhan tullut askarrelluksi yli kaksi vuosikymmentä terveystavoitteisesti juuri näiden kysymysten parissa. Maallikolle saattaa tulla ongelmia tulkinnoissa JA Nightingalen koneälyssäkin taitaa olla vielä ”kolesterolihapatuksen” painolastia kuin myös ravitsemus”tieteen” harhoja.

Tunnen toisenkin (vasta) henkilön tulokset suupuheelle, jolla naisena on lähtökohtaisesti paremmat ennusteet noin yleisesti ja erittäin jämptit elintavat. Ne ennustavat todellisia METUSALEMIVUOSIA.

LIVIT-tutkimus on ensikokemusten valossa hyvin mielenkiintoinen. Itselläni on vielä kolme testiä käyttämättä neljän paketista. Käytän ne syksyn / talven mittaan, mikäli kovin positiivinen elinennuste toteutuu.

Uusimpana uutisena Nightingalesta kerrottiin jo, että testiin tullaan lisäämään geneettinen ominaisuus kansallisten geenihavaintojen pohjalta. Aineiston kaupallisesta käytöstä onkin kirjoiteltu / puhuttu jo vuosia. Paljon on siis luvassa. Jos pudotaan, korkealta pudotaan. Viittaan tällä siihen kommenttiin, jolla LIVIT arvioitiin horoskoopiksi. Itse pidän tutkimusta tuntemistani toistaiseksi parhaana havaintoaineiston (henkilökohtaisen analyysinäytteen laajuuden ja analyysimetodin ominaisuuksien vuoksi).
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 404
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

ViestiKirjoittaja Tomppa » 05 Heinä 2022 9:37

Kiitos Timo, erittäin mielenkiintoista. Tästä olisi mukava kuulla lisääkin jatkossa!

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Syys 2022 11:02

Katselkaapa kuvaa!

On tullut väitetyksi, että paljon hiilihydraattia + runsaasti rasvaa on sepelvaltimotaudin, lihomisen, T2D:n, Metabolisen oireyhtymän (MetS), jne kannalta turmiollista.
Vastaavasti vähän hiilihydraattia, rasvasta ei niin väliä eikä kovia eläinrasvoja tarvitse edes pelätä, provosoi aineenvaihdunnan ketogeeniseksi, laihduttavaksi, T2D:n palautumaan kohden normaalia (remissioon) joko vähin lääkkein (esim. Metformiini) tai jopa lääkkeettömästi.
RAVITSEMUSVIRHEIDEN (suositusten mukaan) AIHEUTTAMAT AINEENVAIHDUNTAHÄIRIÖT PALAUTUVAT VÄHILLÄ LÄÄKKEILLÄ TAI KOKONAAN ILMAN LÄÄKITYSTÄ NORMAALEIKSI (ero on noin kymmenkertainen verrattuna lääkityksin saavutettuun remissioon)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2. ... 2440f1.jpg
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 18 Loka 2022 18:06

Kolme LIVIT-testiä valmiina ja syntyi eräänlainen seurantakäyrä testituloksista.

Jos kesän mittaan lievä palautuminen Suomessa suositettuun ja noudatettuun ”terveelliseen” ruokajärjestykseen (lähinnä varras- tms leipään) aiheutti hienoista tuloslaskua (edelleenkin erinomainen), loppukesän jälkeinen kotrolli kertoi OPTIMAALISESTA TULOKSESTA. Ja niin tulokset / käyrät näyttävätkin.
ODOTAN, ETTÄ LIVIT LISÄÄ KANSALAISTEN OSAAMISTA RAVITSEMUSVALINNOISSAAN.
Jos osaisin, lähettäisin yhteenvedon kuvana. Se kertoo yllekirjoitettuja lauseita paljon paremmin mittaushavainnoista.
Pari tutkimusta siirtyi ensi keväälle (-23). Mitään valintoja ei ole syytä muuttaa.
LIVIT-tutkimus KEHITTYY HUIMAA VAUHTIA.

KUOPIOSTA toinen väite sotkemaan käsityksiä lasten lihavuusongelmasta:

Oli tutkittu lapsivartaloiden lihas / rasvakudoksen pitoisuuksia paljon osteoporoosidiagnostiikkaan käytetyllä DEXA-menetelmällä. Hyvä menetelmä, vaikka ei oikein päässyt sairaalakäyttöön.
Kuopion lasten lihavuustutkimus oli pitkäkestoinen. Valitettiin ärtyneinä ulkopuolelta että se jopa haastoi perinteisen BMI-mittauksen. Asioita tietävät eivät pidä BMI-lukemaa erityisen luotettavana / tärkeänä siksi, että se ei juuri erottele painoon tai ylipainoon liittyviä kudosjakaumia (lihas / rasva).
Nyt Kuopiossa on siis päästy näin pitkälle lasten lihavuusongelmissa. Vauhti ei päätä huimaa. Tiedekunta perustettiin 1970-luvun alkuvuosina. Painopisteen piti olla ravitsemuksen tutkimisessa ja ravitsemuksen terveysvaikutuksissa. Professori Matti Uusitupa käynnisti toimet. Oli muuten Uusitupa Turun lääkärikoulussa erään toisen tutkimusmessiaan (Pekka Puska) luokkatoveri.
Olisiko tosiaan tarvittu puoli vuositaa ja sen aikana kehitettyä TERVEELLISTÄ RAVITSEMUSTA, että vihdoin havaitaan lasten ja nuorten lihominen (pelkällä silmällä), mutta myös mahtavat metaboliahäiriöt kuten alkoholista riippumaton rasvamaksa, prediabetes ja jopa T2D???
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Marras 2022 13:22

Ruokavirasto kieltää KETO-sanan käytön elintarvikkeiden pakkauksissa ja markkinoinnissa

Laitan tämän uutisen tähän viestiketjuun, koska täällä kirjoitetaan paljon ketoruokavalion eduista mm. diabeteksen ja lihavuuden hoidossa. Suomen Ruokavirasto vainoaa tätä trendiä kieltämällä keto-sanan käytön eilintarvikkeiden pakkauksissa ja markkinoinnissa. Tietoon on tullut jo tapauksia, joissa on jouduttu poistamaan KETO-sana elintarvikkeen pakkausmerkinnöistä. Elintarvikevalvonnasta tulleiden tietojen mukaan tästä eteenpäin pakkausmerkintätarkastuksissa ketoosiin liittyviin terveysväitteisiin tullaan puuttumaan valvonnassa. Lue koko juttu TÄSTÄ linkistä

Kommentti

Onneksi Ruokavirasto ei pysty kieltämään kansalaisia noudattamasta ketogeenistä ruokavaliota.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 20

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 11 Marras 2022 16:26

Kiitos Matti tiedosta. Viranomaiset ovatkin jo onnistuneet pilaamaan terveydenhuollon ja loppu kai menee SOTEn kyydittämänä.

Mutta Keto-ravitsemusta olen harrastanut vasta 23 vuotta. Viime vuosina siihen on liittynyt ns pätkäpaasto.

Viime keväänä julkaistiin Nightingalen edelleen jalostettu tutkimus LIVID. Olen testauttanut itseni kolmasti. Tulokset iäkkäälle metaboolikolla (T2D, sepelvaltimo-ongelmat jne) ovat testeissä uskomattomat eli talven jälkeen Suomeen paluun yhteydessä hyvät, kesän mittaan lipsumista yleisten suositusten suuntaan -> tulosten tippumista lievästi. Syksyyn mennessä ruokaryhdistäytymistä KETON suuntaan -> tulokset loistavat, opitimaaliset. Enkä maksanut ekstraa!

Loistava tulos oli kaikilla osa-alueilla: SYDÄN, METABOLIA, VASTUSTUSKYKY ja MIELI.

Yksityiskohta: verestä mitatut ravintorasvat parhaat mahdolliset. Kuitenkin perheessä käytetään vain eläinrasvoja ja niiden lisäksi neitsytoliiviöljyä minä lisäksi ”kahvikermana” kylmäpuristettua kookosrasvaa.

Suositan monia ravitsemustaan epäileviä selvittämään tilanteensa LIVID-testillä. Erityisesti sellainen testi tulisi suorittaa vastuullisellisille suositusten antajille ja heistä riippuville virkahenkilöille (mm Ruokavirastossa).
Ehkä päästäisiin vähä kerrassaan keskustelemaan fakta-pohjalta.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5822
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Marras 2022 15:28

Lisätietoa KETO-sanan kiellosta (Ruokavirasto)

Suomen markkinoilla on yli 100 elintarviketta, joiden pakkauksissa mainitaan keto-sana. Keto-sana esiintyy kekseissä, leivontatuotteissa, patukoissa, leivissä, suklaissa, ravintolisissä, hilloissa ja soseissa, mysleissä/granoloissa, proteiinijauhoissa, kalorittomissa makeuttajissa ja jäätelöissä.

Keto-sana saattaa olla osana elintarvikkeen nimeä esimerkiksi keto-pizzajauho, keto-piparkakku, keto-granola, keto-proteiinipatukka tai keto-keksi. Viittaus ketogeeniseen ruokavalioon saattaa olla mainittu myös tuotteen pakkauksessa ilmaisulla ”keto friendly”. Suurin osa näistä elintarvikkeista tulee Suomeen muista EU-maista (muun muassa Hollannista, Puolasta ja Belgiasta), Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Ruokaviraston tulkinnan myötä nämä elintarvikkeet ovat nyt joutumassa ongelmiin, ja osan maahantuonti saattaa loppua kokonaan. Vaikka suurin osa keto-sanan sisältämistä elintarvikkeista on kansainvälisiä brändejä, Suomessakin on yrityksiä, joiden liiketoiminta on rakentunut keto-tuotteiden kehittämisen ja valmistuksen ympärille. Suomessa kehitettyjä ja valmistettuja ketogeeniseen ruokavalioon suunniteltuja elintarvikkeita ovat muun muassa erilaiset leivontatuotteet, jäätelöt, ravintolisät ja proteiinipatukat.

Lehdistötiedote
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Marras 2022 19:08

Hyvää täydennystä Matti.

Toisaalta keto-ravitsemuksen perusasioidenkin osaaminen on puutteellista. Tämän olen oppinut runsaan parin vuosikymmenen kuluessa.
Kauppaa tietenkin voidaan aina epäillä. Mieluusti kaikkea suositaan, mikä kilisyttää kassakonetta. Onko sille tuo tietokaan niin tarpeellista - siis tutkittu. Fakta on, että hyvä mainos nostaa myyntiä kymmenillä prosenteilla.

Poliittinen viranomainen (mm Ruokavirasto) tietenkin pursuaa hyveellisyyttä ja näennäispehmeydellä käskyttämistä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 16 Marras 2022 20:43

Pieni lisäys vallitsevaan silmien pyörittelyvaiheeseen koskien vhh & pätkäpaastoa metaboliasairauksien hoito-ohjauksessa olkoon linkki T2D pohdintoihin:

https://clindiabetesendo.biomedcentral. ... 20-00116-1
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1988
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2022

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 28 Maalis 2023 12:33

Maailmaa 84v. näkökulmasta:

Sittenkin hiljaista kehitystä.

TERVEYDENHUOLTO 24.3.2023 10.17
Ylipaino lisää matala-asteista tulehdusta myös liik-
kuvalla lapsella
"Fyysinen kunto ei näyttäisi olevan kovin kaksinen matala- asteisen tulehduksen kuvaaja lapsuudessa."
Anne Seppänen


Lääkärilehti kommentoi jyväskyläläistä lasten liikuntatutkimusta. Mukana nimenä näkyi myös Kuopion Ursula Schwab.

Mitäpä meillä muuta opetetaan kuin Kalori sisään - Kalori ulos. Tai sentään jo sokerituotteet korotetuille verolle.

Vaan on jäänyt elimistön hiljaisen tulehduksen merkitys insuliiniresistenssin kehitykselle (ja sitä reittiä MetS-kehitykselle) vähille puheille.
Jää asia etäiseksi siksikin, että kielellisesti ”tulehdus” kuvaa suomeksi jotakin virus/ bakteeripohjaisesta tilaa, joka vaatii antibiotin (vaikka väkisin ja turhaan).
Sivistyskielillä ”tulehdusta” kuvaa kaksi sanaa. Se toinen on ”inflammaatio”, jonka merkitys ei tuo ensijaisesti jotakin märkäista tai räkäistä mieleen.

Inflammaatio on kudoksen reagointitapa (ja kyllä viruksille & pasiliskoillekin) mutta myös aineenvaihdunnan (metaboilian) tapahtumille. Niinpä elimistön ”myrkyttäminen” verrattoman suosituilla kasvisperäisillä OMEGA6-sarjan rasvahapoilla lisää inflammaatiota, kun taas kalarasvoista tunnettu Omega3-rasvahapposarja vähentää inflammaatiota. Tässäkin tapahtumassa kasviperäinen versio toimii huonosti kovasta mainostuksesta huolimatta.

Ei kannattaisi ihmetellä kansan jatkuvaa lihomista ja metaboliasairauksien lisääntymistä jo lapsuudesta lähtien, kun ajattelee puolivuosisataista pakkopullana syötettyä ”TERVEELLISTÄ RAVITSEMUSTA” ja jopa verovaroilla tuettuna.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa