Eräs tulkinta rasvamaksan synnystä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6193
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Eräs tulkinta rasvamaksan synnystä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 04 Touko 2021 10:43

Maaseudun Tulevaisuus: Kotimaa: maksan terveys Katja Lamminen 3.5. klo 14:56

Maksa on rasvoittunut jopa miljoonalla suomalaisella – näin vältät salakavalan sairauden
Rasvamaksan taklaa parhaiten terveillä elintavoilla eli painonpudotuksella, liikkumalla ja karsimalla ravinnosta turhat sokerit ja höttöhiilarit sekä tyydyttyneen rasvan.
Rasvamaksan syntymistä voi ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla, joka sisältää paljon kasviksia ja kalaa.

Tällä viikolla vietettävä Maksaviikko muistuttaa rasvamaksan haitoista. Jopa joka neljäs aikuinen suomalainen sairastaa rasvamaksaa. Heistä joka viidennellä maksan rasvoittuminen on edennyt maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään. Syitä ovat usein ylipaino ja liikkumattomuus, mutta myös normaalipainoisen maksa voi olla rasvoittunut.

Oleellista on vähentää lisätyn sokerin käyttöä sen kaikissa muodoissa. Varsinkin sokeria sisältäviä virvoitusjuomia tai mehuja olisi syytä välttää kuten myös energiatiheitä fruktoosilla makeutettuja energiajuomia.
"On hyvä muistaa, että sokeria on runsaasti myös monissa jugurteissa ja muroissa. Kaupassa kannattaa ottaa tavaksi tutustua tuotteiden ravintosisältötaulukoihin", Munuais- ja maksaliitosta huomautetaan.
Rasvoista suositeltavia ovat tyydyttymättömät rasvat eli kasviöljyt ja rasvainen kala.
Vähäkuituiset valkoinen leipä ja riisi kannattaa korvata esimerkiksi rukiilla, ohralla ja kauralla. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä olisi hyvä syödä jopa 800 grammaa päivässä suomalaisen 500 gramman suosituksen sijaan.

Vaikka alkoholin käyttö olisi muuten vähäistä, humalahakuinen juominen kerran viikossa tai jopa vain kerran kuukaudessa, lisää sidekudoksen kertymistä maksaan. Jos rasvamaksa on edennyt jo pitkälle, alkoholinkäyttö tulisi lopettaa kokonaan. Maksaviikolla järjestetään yleisöluentoja maanantai- ja torstai-iltoina. Osallistumislinkki tulee sivulle http://www.maksa.fi/maksaviikko.

Näin vältät rasvamaksan
- Lisää arkeen liikuntaa, kestävyys- tai voimaharjoittelua
- Pudota painoa
- Vältä tyydyttyneitä rasvoja kuten voita ja kookosrasvaa
- Vähennä fruktoosilla makeutettujen juomien litkimistä
- Jätä karkit kauppaan
- Unohda ihmedieetit

Kommentti: olipa hyvä, että muistivat höttöhiilareiden olemassaolon. Samaten fruktoosi mainittiin poissuljettavana ravinto-osana. Sen sijaan voin ja muiden eläinrasvojen demonisointi soisi tuotavan parempaan valoon.
Varmaan fruktoosilimujen huonosta vaikutuksesta voisi limuprofessori olla eri mieltä, kuten kaikista terveellisistä ravintolähteistä. Samaan suuntaan ajattelee takinkääntäjä Laatsu. VRN puolestaan korostaa sikaruokien terveellisyyttä autonkuljettajien ja kaupan kassojen asiantuntemuksella, eläinlääkärin johdolla.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa