Omega-3-rasvahapot

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Helmi 2021 13:12

E-EPAa tutkitaan taas kliinisesti – nyt virusinfektioissa

E-EPA on erikoiskalaöljyä, tyhjiössä tislattua EPA-rasvahappoa, joka kehitettiin Japanissa 1980-luvulla. Toin sen Suomeen vuonna 2003. Sitä ennen ja etenkin sen jälkeen E-EPAa on tutkittu paljon kliinisissä kokeissa ja käytännön hoidoissa, ja se on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksii etenkin kardiologiassa, psykiatriassa ja diabetologiassa. Viime aikoina johtavat amerikkalaiset kardiologit (Bhatt ym.) ovat suositelleet E-EPAa myös koronainfektion hoitoon, koska E-EPAsta syntyy elimistössä tulehdusta vaimentavia nanomolekyylejä, resolviineja (ks edellä olevat uutiset).

Nyt Kaiser Permanente Northern California (KPNC) –sairaala tutkii E-EPAn (icosapent ethyl) tehoa ja turvallisuutta 6 kk:n aikana 16500 yli 50-vuotiaalla potilaalla, joilla on ylähengityseiden infektio, esim. COVID-19, influenssa tai muu akuutti hengitystiesairaus ja sen lisäksi kohonnut sydän- ja verisuonitaudin tai -kuoleman riski. E-EPAa saavien terveydentilaa verrataan muihin, vakiohoitoa saaviin potilaisiin; mm. kuinka suuri prosentuaalinen osa potilaista joutuu sydämen vajaatoiminnan tai muun syyn vuoksi ensiapuun tai sairaalahoitoon. Tutkimuksen odotetaan päättyvän helmikuussa 2023. Tutkimuksen nimenä on MITIGATE (suomeksi lievitä), ja sen sunnitelma on vapaasti luettavissa alla olevasta linkistä.

A Pragmatic Randomized Trial of Icosapent Ethyl for High-Cardiovascular Risk Adults (MITIGATE). Clinical Trials
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Maalis 2021 14:15

"Kalaöljyn sydänvaikutukset riippuvat geeneistä"

Kalaöljyn vaikutusta sydänsairauksissa on tutkittu vuosikymmeniä, ja tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Ravitsemuseliitti selostaa mediassa mieluiten negatiivisia tai oikeastaan ei-postiivisia tuloksia. Niissä on annettu aivan liian pieniä annoksia kalaöljyä ja liian vähän aikaa. Syksyllä 2018 julkaistu jättisuuri 5-vuotta kestänyt yli 8000 henkilön REDUCE-IT-tutkimus, jossa annettiin 4 g/vrk E-EPAA vähensi kuitenkin merkitsevästi sepelvaltimotautia ja sydäninfarkteja. Tulos on herättänyt suurta kiinnostusta kautta maailman, ja Suomessa Duodecim ja Suomen lääkärilehti ovat selostaneet sitä.

Kaksi muuta suurta kliinisistä tutkimusta, STRENGHT ja VITAL antoi ei-positiiviset tulokset. Ristiriitaiset tulokset ovat aiheuttaneet hämmennystä tutkijapiireissäkin, ravitsemuseliitistä, lääkäreistä ja maallikoista puhumattakaan.

Ison-Britannian UK Biopankista saatujen yli 80 000 henkilön verikokeiden perusteella on nyt päätelty, että omega-3:n vaikutus tai toimimattomuus sydänterveydessä johtuisikin geeneistä. Yli 8 miljoonasta geenivariantista tehtiin 64 miljoonaa testiä. Kalaöljy alensi parhaiten kohonneita triglyseridejä henkilöillä, joilla oli GJB2-geenissä AG-genotyyppi. Tutkijat päättelevät, että geenit ratkaisevat kuinka tehokkaasti kalaöljy alentaa triglyseridejä ja siis suojaa sydäntä.

Tutkimus on luettavissa maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Francis M, Li C, Sun Y, et al. Genome-wide association study of fish oil supplementation on lipid traits in 81,246 individuals reveals new gene-diet interaction loci. PLOS Published: March 24, 2021
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Huhti 2021 13:04

Ranskalaiset kardiologit suosittelevat E-EPAa

Ranskalaiset sydäntutkimuslaitokset ja kansanterveyslaitos (INSERM) suosittelevat E-EPAa statiineja syöville henkilöille sydämen suojaksi. Vaikka statiinit voivat alentaa kolesterolin tavoitetasoon, ne eivät alenna kohonneita trilgyseridejä, jotka ovat merkittävä sydäntaudin riskitekijä. Sitä vastoin E-EPA alentaa tehokkaasti triglyseridejä ja ehkäisee sen lisäksi mm. kroonista matala-asteista tulehdusta ja suojaa näin sydäntä. DHA:ta sisältävät kalaöljyt kumoavat EPAn suojavaikutusta, kirjoittavat kardiologit.

Picard F, Steg PG. Cardiovascular Disease Risk Reduction in Mild-Moderate Hypertriglyceridemia: Integrating Prescription of Omega-3 with Standard Treatment. Current Atherosclerosis Reports. 2021 Mar 31;23(6):27. doi: 10.1007/s11883-021-00919-2. PMID: 33788024.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Huhti 2021 13:13

Omega-3-rasvahapot lievittävät valtimoiden tulehdusta – tutkimukset puoltavat E-EPAn nauttimista valtimokovetustaudin ehkäisyssä ja hoidossa

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet E-EPAn olevan tehokasta veren rasvahäiriöiden ja sepelvaltimotaudin torjunnassa ja hoidossa. Aussitutkijat selvittivät kliinisessä kaksoissokkotutkimuksessa onko EPA tehokkaampaa kuin DHA sydämen suojelussa.

Aineistona oli 40 tervettä vapaaehtoista, joilla annettiin 30 vrk joko lumetta tai kalaöljyä 600 mg/kg/vrk (EPA ja DHA suhteessa 2:1).

EPA osoittautui selvästi DHA.ta tehokkaammaksi kroonisen verisuonitulehduksen ehkäisyssä, päättelevät tutkijat. He suosittelevat EPAa mieluummin kuin DHA-pitoisia kalaöljyjä.

Muistutan mieliin, että valtimotautien syytekijä, ylläpitäjä ja pahentaja on krooninen matala-asteinen tulehdus (siitä kirjoitti kardiologian ex-professori Antero Kesäniemikin lääkärilehdessä äskettäin). Niinpä tulehdusta kannattaa ehkäistä ja hoitaa ravintolisillä, joista E-EPA kuuluu parhaiten tutkittuihin, tehokkaimpiin ja turvallisimpiin.

Pisaniello AD, Psaltis PJ, King PM, Liu G, Gibson RA, Tan JT, Duong M, Nguyen T, Bursill CA, Worthley MI, Nicholls SJ, Di Bartolo BA. Omega-3 fatty acids ameliorate vascular inflammation: A rationale for their atheroprotective effects. Atherosclerosis. 2021 Mar 17;324:27-37. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2021.03.003. Epub ahead of print. PMID: 33812168.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Huhti 2021 13:03

Norjan lääkärilehti kehuu E-EPAa sydäntautien ehkäisyssä

"Det virker som svært høy dose av legemiddelet etyl-EPA kan ha en kardioprotektiv effekt, noe man ikke har bevist ved bruk av vanlig omega-3-kosttilskudd".

"Vaikuttaa siltä, että suurina annoksina etyyli-EPAlla (E-EPAlla) on sydäntä suojaava vaikutus, jollaista ei ole osoitettu tavallisella omega-3-ravintolisällä [kalaöljyllä]."

https://tidsskriftet.no/2021/04/kronikk ... ertesykdom
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Huhti 2021 15:03

Veren omega-3-rasvahapot ja kuolemanriski

Kansainvälinen tutkijoiden (n=42) ryhmä analysoi ja poolasi yhteen 17 uuden ajassa etenevän (prospektiivisen) kohorttitutkimuksen tulokset, joissa oli korreloitu veren omega-3-rasvahappojen pitoisuutta kuolleisuuteen. Aineisto oli 42 466 henkilöä ja seuranta-aika keskimäärin 16 vuotta. Sen kuluessa kuoli 15 720 henkilöä.
Ylimmän viidenneksen (kvintiilin) kokonaiskuolleisuuden riski oli merkitsevästi pienempi (15-18 %, p < 0,003) kuin alimman kvintiilin. Kuolemanriskiä vähensivät EPA. DHA ja DPA, muttei ALA (alfalinoleenihappo).

Kalaöljyn omega-3:t vähensivät myös sydän- ja verisuoni-, syöpä- ja muita kuolemia. Tulosten mukaan veressä kiertävien omega-3-rasvahappojen suuri pitoisuus (iso omega-3-indeksi) pienentää ennenaikaisen kuoleman vaaraa, päättelevät tutkijat. Tulokset tyrmäävät kalaöljyn vähättelijöiden väitteet tehottomuudesta. Laitan maailman johtavan tiedelehden referenssiin kaikkien 42 maineikkaan tutkijan nimet. Heidän työpaikkansa näet klikkaamalla linkkiin alla.

Harris WS, Tintle NL, Imamura F, Qian F, Korat AVA, Marklund M, Djoussé L, Bassett JK, Carmichael PH, Chen YY, Hirakawa Y, Küpers LK, Laguzzi F, Lankinen M, Murphy RA, Samieri C, Senn MK, Shi P, Virtanen JK, Brouwer IA, Chien KL, Eiriksdottir G, Forouhi NG, Geleijnse JM, Giles GG, Gudnason V, Helmer C, Hodge A, Jackson R, Khaw KT, Laakso M, Lai H, Laurin D, Leander K, Lindsay J, Micha R, Mursu J, Ninomiya T, Post W, Psaty BM, Risérus U, Robinson JG, Shadyab AH, Snetselaar L, Sala-Vila A, Sun Y, Steffen LM, Tsai MY, Wareham NJ, Wood AC, Wu JHY, Hu F, Sun Q, Siscovick DS, Lemaitre RN, Mozaffarian D; Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCE). Blood n-3 fatty acid levels and total and cause-specific mortality from 17 prospective studies. Nature Communications. 2021 Apr 22;12(1):2329. doi: 10.1038/s41467-021-22370-2..
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Huhti 2021 12:58

E-EPAn pleiotroopiset vaikutukset

Suuret ja pitkäaikaiset kliiniset JELIS- ja REDUCE-IT-tutkimukset osoittivat vakuuttavasti, että E-EPA (1,8 - 4 g/vrk) säännöllisesti käytettynä vähentää merkittävästi aterioskleroottisia sydäntautitapahtumia, erityisesti diabeetikoilla. E-EPA onkin noussut kardiologiassa suuren mielenkiinnon kohteeksi kaikkialla maailmassa.

E-EPA-tutkimusten analyysit ovat osoittaneet, että E-EPAn vaikutus perustu suurelta osin kohonneiden triglyseridien alentamiseen, mutta se ei yksin selitä erinomaisia vaikutuksia sydänterveydessä. E-EPAlla on muitakin (pleiotrooppisia) vaikutuksia, kuten tulehduksen, hapetusstressin ja verihiutaleiden kokkaroitumisen (veritulppien) esto. E-EPA voi jopa pienentää valtimoiden ateroskleroottisia plakkeja, jolloin verenkierto paranee. Pleiotrooppinen (kreik. pleion; enemmän, runsaammin) tarkoittaa useampaa kuin yhtä vaikutusta. Lue myös Masonin ja Eckelin tätä asiaa käsitelevä artikkeli alla olevasta linkistä.

EPA kilpailee elimistössä omega-6-arakidohapon (AA) kanssa tuottaen anti-inflammatorisia ja antiaggreratorisia metaboliitteja. EPA/AA-suhteen parantaminen (nauttimalla E-EPAa ruoan lisänä) korjaa aineenvaihduntaa (metaboliaa) ja parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä, päättelevät amerikkalaiset kardiologit ja farmakologit arvostetussa Postgraduated Medicine -lehdessä. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä. Kuvat 1-5 osoittavat E-EPAn solu- ja molekyylitason pleiotrooppiset vaikutukset soluissa. Kuva 5 näyttää, kuinka E-EPA tehostaa suuresti statiinien vaikutuksia jäännöskolesteroliin (RLP-C = remnant-like particle cholesterol).

Nelson JR, Budoff MJ, Wani OR, Le V, Patel DK, Nelson A, Nemiroff RL. EPA's pleiotropic mechanisms of action: a narrative review. Postgraduate Medicine. 2021 Apr 26. doi: 10.1080/00325481.2021.1921491. Epub ahead of print. PMID: 33900135.

Mason RP, Eckel RH. Mechanistic Insights from REDUCE-IT STRENGTHen the Case Against Triglyceride Lowering as a Strategy for Cardiovascular Disease Risk Reduction. American Journal of Medicine. 2021 Apr 14:S0002-9343(21)00227-8. doi: 10.1016/j.amjmed.2021.03.014. Epub ahead of print. PMID: 33864765.

Toin E-EPAn Suomeen vuonna 2003, ja se on pysynyt suosittuna kalaöljyvalmisteena. E-EPAsta on PubMed-tietokannassa nyt 490 tieteellistä raporttia. Ne ovat vapaasti kaikkien luettavissa.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Touko 2021 12:24

Kardiologit suitsuttavat taas E-EPAa

Kanadalaiset kardiologit, endokrinologit ja muut spesialistit suitsuttavat E-EPAn merkitystä sydän- ja verisuonitautien hoidossa. Merkittävin kliininen E-EPA-tutkimus on syksyllä 2018 julkaistu REDUCE-IT, joka osoitti E-EPAn olevan erinomaisen tehokasta ja turvallista statiineja syöville sydänpotilaile annoksella 4 g/vrk. Tukimuksesta on sen jälkeen julkaistu kymmeniä artikkeleita sydän- ja muiden lääkäreiden ammattilehdissä – jopa Suomen lääkärilehdessä ja Duodecimissa.

E-EPA (icosapent ethyl) tarjoaa tärkeän uuden keinon sydäntautien riskin hallinnassa statiineja syövillä potilailla, joiden triglyseridit ovat koholla, päättelevät tutkijat sydänlääkäreiden lehdessä. [E-EPAa saa Suomessa terveyskaupoista, apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta. USA:ssa ja Japanissa E-EPA on reseptilääke.]

Kirjoittajat edustavat seuraavia kanadalaisia tutkimuslaitoksia:

-LMC Diabetes & Endocrinology, Concord, Ontario
-Division of Endocrinology and Metabolism, St -Michael's Hospital of Unity Health Toronto, Toronto,
-Ontario Division of Endocrinology, Trillium Health Partners, Mississauga,
-Ontario Department of Medicine, University of Toronto, Toronto,
-Ontario Division of Endocrinology and Metabolism, Sunnybrook Health Sciences Centre, Toronto,
-Ontario Division of Cardiology, Hamilton Health Sciences, Hamilton,
-Ontario Department of Medicine and The Population Health Research Institute, McMaster University, Hamilton,
-Ontario C-endo Diabetes and Endocrinology Clinic, Calgary,
-Alberta Division of Cardiac Surgery, St Michael's Hospital of Unity Health Toronto,
-Ontario Departments of Surgery, and Pharmacology and Toxicology, University of Toronto, Toronto, Ontario, Canada.

Goldenberg RM, Cheng AYY, Gilbert JD, Lonn EM, Pedersen SD, Verma S. The role of icosapent ethyl in cardiovascular risk reduction. Current Opinion in Cardiology. 2021 Apr 28. doi: 10.1097/HCO.0000000000000873. Epub ahead of print. PMID: 33929367.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Touko 2021 19:33

Suuri omega-3-annos päivittäin lievittää stressiä

Ohio State Universityn professori Janice Kiecolt-Glacier työryhmineen on tutkinut vuosia kalaöljyn omega-3-rasvahappojen terveysvaikutuksia aivoissa, ja osoittanut omega-3-lisistä olevan hyötyä psykologisissa ja psykiatrissa häiriöissä.

Hänen työryhmänsä uusi tutkimus vahvistaa, että iso päivittäinen annos (2,5 g) päivittäin nautittuna lievittää stressiä ja sen biomarkkereita. Tukimusaineistona oli 138 istuvaa työtä tekevää, ylipainoista keski-iäistä naista (n=93) ja miestä (n=45). Heidät jaettiiin kolmeen ryhmään, joille annettiin 4 kuukautta päivittäin joko 2,5 g tai 1,25 g omega-3:a tai lumetta. Ennen koetta ja sen jälkeen tehtiin
Trier Social Stress Test. Eniten kalaöljyä saaneiden tulokset paranivat eniten. Kalaöljyn säännöllinen käyttö hidastaa myös vanhenemismuutoksia, päättelee tutkimusryhmä.

Recilience on suomeksi:
1. joustavuus
2. kimmoisuus
3. sitkeys
4. sinnikkyys
5. lannistumattomuus
6. sietokyky
7. kestävyys

Madison, A.A., Belury, M.A., Andridge, R. et al. Omega-3 supplementation and stress reactivity of cellular aging biomarkers: an ancillary substudy of a randomized, controlled trial in midlife adults. Molecular Psychiatry (2021).

High dose omega-3 boosts stress resilience and helps slow effects of aging
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5344
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Touko 2021 12:23

E-EPA ja vakaa sepelvaltimotauti

Vakaasta sepelvaltimotaudista kärsivän potilaan oireet ovat aina samantyyppisiä, ja hänellä on todettu sydänlihaksen hapenpuute tai merkittävä sepelvaltimoahtauma. Tyypillinen oire – puristava rintakipu – tulee rasituksessa tai voimakkaan tunnereaktion yhteydessä. Sitä kutsutaan nimellä angina pectoris (rasitusrintakipu). Kipu voi säteillä vasempaan käteen, kaulaan ja leukaan, mutta oireena voi olla myös hengenahdistusta, nopeaa väsymistä rasituksen yhteydessä, pahoinvointia, etovaa oloa tai närästystä.

Yhdysvalloissa vakaasta sepelvaltimotaudista kärsii lähes 10 miljoonaa ihmistä (ja Suomessakin sadat tuhannet), joista 3-4 prosenttia saa vuosittain sydäninfarktin tai kuolee siihen, vaikka heille tehdään sepelvaltimoiden pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia. Vakaan sepelvaltimotaudin ehkäisy ja hoito ovat suuren tutkimusmielenkiinnon kohteena kardiologiassa.

Sepelvaltimoiden kuvantaminen (tomografia-angiografia), ja lääkehoidot, kuten β-salpaajat, nitraatit, kalsiumkanavien salpaajat, PCSK9n estäjät, etsetimibi sekä uutena E-EPA (4 g/vrk) ovat tuoneet uutta toivoa näille potilaille, kirjoittavat kardiologit Joshi ja Lemos (Division of Cardiology, Department of Internal Medicine, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas) Amerikan lääkärilehdessä.

Kolme muuta kardiologia, O'Connell, Trivax ja Franklin (Department of Cardiovascular Medicine, Beaumont Health System, Royal Oak, Michigan) suosittelee uudessa artikkelissaan E-EPAa sydänpotilaille. E-EPAsta sydäntautien hoidossa on julkaistu lääkärilehdissä jo noin 100 tieteellistä artikkelia. E-EPAlla on runsaasti pleiotrooppisia vaikutuksia sydänterveydessä

Joshi PH, de Lemos JA. Diagnosis and Management of Stable Angina: A Review. JAMA. 2021 May 4;325(17):1765-1778. doi: 10.1001/jama.2021.1527.

O'Connell TF, Trivax J, Franklin BA. Omega-3 Fatty Acid Supplementation in the Primary and Secondary Prevention of Cardiovascular Events: NEW INSIGHTS. Journal of Cardiopulmonary Rehabililation and Prevention. 2021 May 1;41(3):137-140.

E-EPA on ollut vapaassa myynnissä Suomessa vuodesta 2003.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa